Израелският външен министър Авигдор Либерман заяви, че Турция прилича на Иран в навечерието на Ислямската революция през 1979 г., заявявайки, че политиката на Анкара е причина за разрива с еврейската държава.

В уводна статия за в. "Джерусалем Пост", озаглавена "Няма да бъдем боксовата круша на Турция", Либерман предлага да се срещне с турския си колега и да проведат "прям и честен диалог" как да бъде възстановен съюзът между двете държави. Същевременно обаче Либерман прехвърля вината върху ислямисткото правителство в Анкара. "Напълно едностранната промяна в отношенията не е предизвикана от нашите действия, а е резултат от вътрешната политика на Турция", пише Либерман.

"За съжаление последните събития в Турция напомнят на Иран преди Ислямската революция, оглавена от аятолах Рухолах Хомейни. Подобно на Турция Иран беше един от най-близките съюзници на Израел и двете държави поддържаха добри отношения както между правителствата, така и между народите си", отбелязва израелският външен министър. В момента Иран е заклет враг на Израел и често призовава за неговото унищожаване.

Това засили опасенията на Израел и на западните държави относно иранската ядрена програма. Либерман изразява съжаление и от факта, че правителството на Ердоган не е успяло да укроти "омразата и подстрекателствата" в Турция срещу Израел, които се засилиха след като израелски командоси убиха деветима турски активисти на борда на хуманитарни кораб, опитващи се да достигнат Ивицата Газа на 31 май м. г.

Източник: БГНЕС