Британците кътат милиони паундове в домовете си вместо да използват банки, показва ново проучване.

Хората във Великобритания държат 7 млрд. паунда (8.31 млрд. евро) в брой по домовете си, според британската институция за гарантиране на депозитите FSCS. Ако бъдат изключени парите в портфейлите им, средната сума, която британците държат вкъщи, е малко над 280 паунда (332 евро).

Общо 37% от участниците в проучването споделят, че имат по по-малко от 20 паунда (23 евро) вкъщи, докато 4% са скътали по над 1 000 паунда (1187 евро) в домовете си. В тях влизат и 1%, които са признали, че държат по над 10 000 паунда (11 871 евро) у дома.

Проучването разкрива, че повече от един на всеки десет британци смятат, че е по-добре парите да се държат вкъщи, отколкото да се използва банка или някаква друга спестовна институция. Оказва се, че това виждане споделят основно младите хора между 16 и 34 г.

Повечето участници в проучването посочват ниската доходност като причина за това, че не ползват банкови услуги. Една трета от хората не виждат смисъл да депозират средства при положение, че лихвите са на рекордно ниски нива.