Скандалът със силно отровния диоксин в хранителния фураж, доставен в птицеферми и свинеферми в Германия, се разрасна още повече, след като Бавария стана деветата провинция, която трябва да затвори фермите си, предаде БНР. Шефът на фирмата производител дори се е обърнал към полицията след многобройните смъртни заплахи, които е получил по телефона и електронната поща.

Собственикът на скандалната фирма "Харлс & Йенч" от Шлезвиг-Холщайн Зигфрид Зиверт тези дни е най-омразната фигура в Германия. Хората са притеснени и избягват да купуват яйца и пилешко. Чудят се дали да не спрат и свинското, защото попадналия в продуктите диоксин е с количества далеч по-високи от безопасните.

Диоксинът в храната може да предизвика рак..

Зиверт призна, че фирмата му е проявила невнимание, употребявайки погрешни мастни киселини, предназначени за промишлеността, към хранителния фураж. Такова безхаберие обаче следва да бъде наказано строго, защото поставя на риск здравето на хората, категорична е днес министърката на селското стопанство, прехраната и защитата на потребителите Илзе Айгнер.

В няколко региона германските власти са издали вече нареждане за затварянето на 4709 ферми като предпазна мярка срещу замърсяване с диоксин, предаде междувременно АФП, цитирана от Дойче веле. Повечето от фермите се намират в Долна Саксония, северозападна Германия, и в по-голямата част от тях се отглеждат прасета. Докато във фермите не бъде извършена проверка и не се установи, че няма замърсяване, няма да им бъде позволено да изнасят продукция.

Опасенията от замърсяване започнаха в Долна Саксония, след като извършените проби показаха високи нива на диоксин в част от произведените продукти. От страх от замърсяване беше спряна продукцията на около 1200 ферми за птици и прасета. В средата на седмицата германските власти информираха Европейската комисия, както и бизнес партньорите си, че 136 хиляди яйца от заразени германски ферми са били изнесени за Холандия.

Следи от заразяване с диоксин на мазнини, добавяни към фуража, и доставяни от германската компания Харлес унд Йентцш са били открити още през март 2010 г., твърди в. "Хановерше алгемайне", предаде БТА. Регионалното министерство на земеделието на провинция Шлезвиг-Холщайн, Северна Германия, потвърди вчера данните за това замърсяване, уточнявайки обаче, че е било информирано за него едва на 27 декември, а самото изследване било направено на 19 март, допълва германското издание.

Тогава било установено, че наличието на диоксин е превишавала над три пъти нормата, уточнява "Хановерше алгемайне". Самата компания, която е поръчала да бъде направен този анализ, обаче не е информирала регионалното министерство, заяви негов говорител в Кийл, цитиран от германския всекидневник.

Междувременно стана ясно, че според германските ветеринарни власти няма търговия с България на замърсени с диоксин продукти и суровини. Информацията e получена в сряда чрез системата за бързо оповестяване RASFF на Европейския съюз, съобщи Националната ветеринарномедицинска служба. Към момента няма данни в страната да е влизал и фураж от Холандия.

Според експерти от Асоциацията на птицевъдите в българските птицевъдни ферми се използва фураж, в който се влага само нерафинирано слънчогледово масло, т.е. при обработката му технологично няма как в него да попаднат диоксини.