Миналогодишният панаир на електрониката в Лас Вегас мина под знака на четците за електронни книги.

Тазгодишният панаир на електрониката, който беше открит в четвъртък, е завладян от мания по таблетните компютри. Редица компании, от най-известните марки в индустрията до напълно неизвестни фирми, излагат тъчскрийн таблетни компютри или прототипи, в опит да завземат част от бързо разрастващия се пазар, който засега е доминиран от Apple.

Според организаторите на шоуто във Вегас повече от 100 компании от цял свят ще представят свои модели на таблетни компютри на изданието тази година. На миналогодишния панаир организаторите за първи път отделиха специална секция в просторния център в Лас Вегас само за читатели на електронни книги. Но не и тази година.

Продажбите на таблетни компютри се очаква да засенчат тези на електронните четци през 2011 г. въпреки летящия старт на компании като Kindle и Sony, както и американската верига книжарници Barnes&Noble.

Данните на организаторите на панаира сочат, че продажбите на таблетни компютри ще се удвоят тази година до 30 милиона единици, докато продажбите на електронни четци ще достигнат близо 20 милиона единици. Авторитетната консултантска компания Gartner предвижда дори по-големи доставки на таблетни компютри през 2011 г - повече от 55 милиона единици в цял свят.

Източник: БГНЕС