Щатският химически концерн DuPont обяви, че ще закупи датската компания за хранителни съставки и ензими Danisco за 5.8 млрд. долара, засилвайки позициите си в бързорастящия хранителен сектор, информира Reuters.

DuPont ще плати за Danisci в брой, а сделката ще позволи на щатската компания да навлезе в нишата на хранителните добавки, която дълго е доминирана от по-малкия й конкурент International Flavors and Fragrances.

Сделката също така ще укрепи сътрудничеството между DuPont и Danisco в сферата технологиите за производство на биоетанол.

Придобиването обаче ще намали печалбата на DuPont за 2011 г., която се очаква да е в размер на 3.30-3.60 долара на акция, с около 30-45 цента на акция.

Сделката е структурирана като търгово предложение, което оценява акциите на Danisco на 665 датски крони в брой за акция.

Danisco затвори петъчната сесия при цена от 530 крони за акция.

Акциите на DuPont приключиха петъчната сесия с понижение от 22 цента в цената до 49.76 долара за брой. Пазарната капитализация на компанията възлиза на около 45 млрд. долара.

DuPont, която ще поеме 500 млн. долара задължения на Danisco, се очаква да финансира сделката с около 3 млрд. долара налични средства като останалата част ще бъде набрана от емитиране на дълг.

От DuPont очакват сделката да бъде финализирана през второто тримесечие на годината.