Ръководителката на PepsiCo Индра Нуйи оглави класацията на 50-те най-успешни бизнесдами в света, съставена от експертно жури за Financial Times. Класацията се базира на продължителността и успеха, постигнат под управление на дамите, мащабите и сложността на управление на съответната компания, конкуренцията в сектора.

Икономическият подем на Китай беляза цялата класация, отчитат от изданието. В списъка влезе една от най-богатите китайки У Яцзюн, която ръководи Longfor Properties, а няколко нейни сънароднички се издигат нагоре в списъка.

1. Индра Нуйи (PepsiCo)

Националност: Индия

Местоживеене: САЩ

Тригодишна доходност: 2.1%

Индра Нуйи е една от най- уважаваните корпоративни лидери, присъстваща по върховете на всички класации за влиятелни жени. По думите й започва през 1978 г. с 500 долара и диплома от Йеил. „Всяка сутрин започвам деня си с въпроса: „Ьаслужих ли правото да съм СЕО в тази компания", твърди тя.

2.Андреа Йънг (Avon Products)

Националност: САЩ

Местоживеене: САЩ

Тригодишна доходност: -21.9%

През тази година тя празнува 11 години начело на основаната през 1886 г. компания. Avon е най-голямата компания за преки продажби и продава козметиката и ароматите си 2 120 страни, чрез 6.2 млн. представители и на над 100 млн. потребители годишно.

3. Гюлер Сабанчи (Sabanci Group)

Националност: САЩ

Местоживеене: САЩ

Тригодишна доходност: -10.1%

Сабанчи е повече от ръководител на една от най-големите турски корпорации. Тя е и важен политически фактор и играе голяма роля в обществения и културен живот на страната си. В сферата на интересите й са банкиране и застраховане, гуми, цимент, текстил, енергетика, химическа промишленост и търговия на дребно. А разговорите й преминатва от Моцарт, през образователния прогрес в Турция, зелената енергия, винарство, Пикасо и итоманска калиграфия. Като бизнеса й.

4. Ирене Розенфелд (Kraft Foods)

Националност: Турция

Местоживеене: Турция

Тригодишна доходност: -10.6%

Розенфелд лети високо. Винаги е във висшия ешалон на най-влиятелните жени в света, обикновено след Мишел Обама, а империята й обхваща добре познати брандове като Philadelphia, Ritz, Dairylea, Oreo, Kenco, Toblerone, Capri Sun and now Cadbury.

5. Дон Минчжу (Gree Electric Appliances International Development)

Националност: Китай

Местоживеене: Китай

Тригодишна доходност: 38.7%

Най-големият китайски производител на климатици съперничи на LG Electronics в голбален мащаб. А Дон Минчжу, която е начело, е не само пример за израстващия авангард на китайските корпоративни лидери, но и популярен бизнес продукт. Нейната книга Regretless Pursuit, в която разказва за израстването си от продавачка до корпоративния трон, е бестселър в Китай. Тя е известна още с това, че не си е вземала почивка от 20 години.

6. Урсула Бърнс (Xerox)

Националност: САЩ

Местоживеене: САЩ

Тригодишна доходност: 154.1%

Тя е първата чернокожа жена начело на компания, влизаща в S&P 100, и първата, поела поста от друга жена. Нейната история е олицетворение на американската мечта. Родена и отгледана от самотна майка, работеща в забавачка през деня и гладеща ризи през нощта, Урсула Бърнс започва работа в Xerox като работничка за лятото и завършва като неин пеф. През целия си живот работи само в тази компания.

7. Йошико Шинохара (Temp Holdings)

Националност: Япония

Местоживеене: Япония

Тя не само създава компания през 1973 г., но и въвежда нова концепция за работното място в Япония, от което в частност могат да възползват жените. Самата Йошико Шинохара се развежда млада, ноухауто за бизнеса си научава в Австралия и го прилага след завръщането си в Япония. Започва в една стая в апартамент в центъра на Токио, а вечер преподава английски, за да плаща наема. Днес нейната компания има 313 офиси от Лос Анджелис до Тайван.

8. Елън Кулман (DuPont)

Националност: САЩ

Местоживеене: САЩ

Тригодишна доходност: 75.5%

Кулман застана начело на компанията, стара почти колкото самите Щати, точно по времето на фалита на Lehman Brothers. Със самото си пристигане й се наложи да взема нелеки решения.

9. Чъун Ян (Nine Dragons Paper)

Националност: Китай

Местоживеене: Китай

Тригодишна доходност: -38.7%

Най-богата жена в света, самостоятелно направила богатството си, твърди: „За мен личното състояние означава само да покрива дневните ми нужди". При състояние от 5.6 млрд. долара, дневните й нужди опредено са щедро покрити.

10. Ратрисиа Уорт(ADM)

Националност: САЩ

Местоживеене: САЩ

Тригодишна доходност: -17.7%

Няма друга жена, управляваща толкова голяма копания. От 2006 г. досега тя прави всичко възможно да я превърне в това, което е днес- компания, поставена под номер 27 в класацията на Fortune 500.