Щатските индекси приключиха първата сесия за седмицата основно с понижения, като акциите на телекомуникационните компании оглавиха спада, информира AP.

AT&T Inc. беше най-големия губещ сред 30 компании от Dow Jones. Конкурента й Verizon Wireless днес се очаква да обяви, че ще започне да продава телефона iPhone на Apple Inc, нарушавайки монопола на AT&T над потребителите на iPhone.

Акциите на AT&T поевтиняха с 1.8% до 28.34 долара, докато книжата на Apple добавиха 1.9% към стойността си до 342.45 долара.

Щатските индекси прекараха по-голяма част от вчерашната сесия на отрицателна територия. След затварянето на пазара Alcoa Inc. обяви, че нарастващите продажби на алуминиеви продукти са й помогнали да отчете печалба в размер на 24 цента на акция за четвъртото тримесечие. Резултатът беше по-добър от очакваните 18 цента на акция.

Седмицата започна с новините за две големи корпоративни сделки. DuPont обяви, че ще закупи датската Danisco за 5.8 млрд. долара. Duke Energy Corp. пък ще придобие Progress Energy Inc. в сделка на стойност 13 млрд. долара. Книжата на Duke поевтиняха с 1.2% до 17.58 долара.

Dow Jones отчете понижение в трети пореден ден, губейки 37.31 пункта, или 0.3%, до 11 637.45 пункта.

Спадът при S&P 500 беше от 1.75 пункта, или 0.1%, до 1 269.75 пункта. Технологичният Nasdaq нарасна с 4.63 пункта, или 0.2%, до 2 707.80 пункта.

Ръстът при Nasdaq се дължи отчасти на Apple и Netflix Inc., чиито акциите скочиха с 4.8%. Книжата на Playboy Enterprises Inc. пък поскъпнаха със 17%, след като стана ясно, че компанията ще бъде свалена от борсата.

Цените на акциите в Европа вчера паднаха, след като в германската преса се появи информация, че Франция и Германия притискат Португалия да приеме външна помощ. Португалия от своя страна заяви, че няма нужда от помощ.

Италия, Испания и Португалия се очаква да емитират облигации през тази седмица. Ако продажбите се окажат неуспешни, това би могло да отслаби още повече доверието в европейската финансова система.

Акциите на петролните компании вчера поевтиняха, след като тръбопровод в Аляска беше затворен заради теч. Книжата на Exxon Mobil Corp. загубиха 0.6% от стойността си, докато понижението при Chevron Corp. беше от 1%.

Цените на щатските държавни ценни книжа нараснаха леко. Доходността на 10-годишните облигации падна до 3.29% от 3.33% в петък.