„И днешната борсова сесия едва ли ще поднесе изненади за търгуващите инвеститори. По-скоро ще станем свидетели на задържане на настроенията в захлаждащия, следновогодишен оптимизъм поради продължаващото търсене по някои позиции като Трейс Груп Холд, Холдинг Пътища, Алкомет, Стара планина Холд и други", коментира Дамян Колев, брокер в Наба Инвест, за Profit.bg.

Експертът не изключва и по-волатилни движения по двете компании, решили да увеличат капитала си - Еврохолд България и Индустриален Холдинг България.

„Отказът на продавачите за сделки на текущите нива и изместването на ордерите им нагоре довеждат до ръст в цените на компаниите, но липсата на множественост на поръчките, водеща до така желаната ликвидност, държи настрана институционалните инвеститори", добави още брокерът.

Дамян Колев посочи още, че евентуалното намиране на нива на съпротива ще бъде по-скоро желанието за затваряне на спекулативни позиции и кеширане на печалбите, но като цяло изтъргуваният обем ще бъде най-вероятно малък.

Акциите на Трейс Груп Холд и Холдинг Пътища отчетоха сериозно повишение в понеделник. Пазарната капитализация на Трейс нарасна в понеделник със 7.79%, до 71.25 лв. за лот. Само за шест дни акциите на Трейс скочиха с 32%. Солиден ръст отчетоха и акциите на Холдинг Пътища вчера. В случая те поскъпнаха с 10.27%, до 0.827 лв. за бройка. Пазарът актуализира оценката си за компанията във възходяща посока, което оскъпи книжата на компанията с 33% от началото на годината.

Седмицата започна положително за повечето от българските индекси - BG 40 (+0.26%, 119.26 пункта), BG REIT (+1.58%, 43.82 пункта) и BG TR30 (+0.55%, 311.20 пункта). Единствен SOFIX отчете понижение от 0.89%, до 361.73 пункта.

Общият оборот на регулиран пазар възлезе на 507 428 лв. През деня се търгуваха акции от 69 емисии. Повишение на стойността имаше при 26 от книжата, а при други 11 цената остана без промяна.

Материалът е с аналитично-информационен характер. Написаното не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти!