Собствениците на апартаменти в блокове ще имат достъп от юни до 78.2 млн. лв. по Оперативна програма "Регионално развитие", съобщиха от строителното министерство.

Най-голямо съфинансиране за обновяване на сградите ще получат собствениците на апартаменти в панелни блокове в рискови квартали с по-висока престъпност и безработица.

Те ще могат да кандидатстват за до 60% от стойността на санирането, което включва не просто подмяна на дограми, но и на инсталации и цялостна реконструкция на сградите. Първоначално по програмата щяха да се отпускат пари само за така наречените социални апартаменти - панелни жилища в градски райони с висока престъпност.

От регионалното ведомство обаче са се преборили средства от Брюксел да бъдат отпускани и за ремонт на панелки в останалите квартали, както и за саниране на монолитни блокове. Собствениците на апартаменти в тях обаче ще получават по-малка финансова помощ.

Панелките в престижни градски райони и в центровете ще могат да кандидатстват за до 50% съфинансиране по ОПРР. Живеещите в монолитно строителство - за до 40%. По схемите за обновяване на социални жилища са предвидени 15.6 млн. лв., а по тези за останалите домове - 62.6 млн. лв.

Със средствата ще могат да бъдат обновени напълно около 600 сгради. За целта собствениците в тях трябва да се сдружат по закона за етажната собственост и да създадат юридическо лице. Пилотните проекти на Програмата за развитие на ООН показва, че за основен ремонт на дом в панелка са нужни около 5000 лв.

У нас има над 700 000 жилища в многофамилни сгради, които се нуждаят от ремонт. След саниране само от електроенергия се пести от 40 до 60%, показва опитът на програмата за саниране на блокове, а животът на сградата се удължава с 15-20 години. Инвестицията се възвръща за 5-6 години.

Източник: в. Стандарт