Португалия продаде облигации на стойност 599 млн. евро с падеж 2020 година при лихва от 6.716%, съобщиха от държавната дългова агенция.

Регистрирано е понижение в сравнение с лихвата от 6.806% на предишния аукцион, проведен на 10 ноември.

Правителството също така е пласирало 650 млн. евро дългови книжа с падеж през 2014 година при 5.396% лихва.

Тук е отбелязано повишение в сравнение с цената от 4.041%, платена на предишния аукцион за подобни облигации, проведен на 27 октомври миналата година.

Страната повишава данъците и намалява заплати в опитите си да убеди инвеститорите, че предприема действия по свиване на бюджетния си дефицит.

Резултатите от търга бяха приети разнопосочно, като в крайна сметка натежаха над еврото, което непосредствено преди оповестяването им се търгуваше на нива над 1.3000 долара за евро.

В ранния следобед единната валута се търгува при нива от около 1.2980 долара за евро.

Разликата в лихвите между португалските 10-годишни облигации и немските такива се понижи с 10 базисни пункта до 387 базисни пункта. Тази разлика достигна рекордно висока стойност от 483 пункта на 11 ноември и подхрани спекулации за сериозни проблеми пред страната.

Вчера редица анализатори изразиха опасения, че ако лихвите по държавните облигации на страната се запазят по-дълго на нива от над 7%, то би могъл да бъде повторен сценария с Гърция.

Утре Испания се очаква да продава дългови ценни книжа, което ще е нова насока за увереността на инвеститорите за бъдещето на страната.