През последните пет години акциите на Apple бележеха забележителния средногодишен ръст от 56%. Ако компанията запази същия темп на повишение, то пазарната й капитализация ще стане 1.25 трлн. долара до 2014 година.

Дори и при забавяне на темпа й на повишение, то стойността й спокойно би превишила днешната пазарна капитализация на компании като Exxon Mobil и би станала компанията с най-голямата пазарна капитализация в САЩ.

С новината, че моделът iPhone ще бъде предлаган от Verizon, акциите на компанията отбелязаха нов исторически рекорд от 344 долара за акция.

Въпреки че компанията става по-голяма, противно на очакванията темпа на поскъпване на акциите й нараства през последните години. Поскъпването на акциите й се повиши до 67% на годишна база.

Естествено зад това повишение има сериозен фундамент. Чистата печалба на компанията се повиши със 70% през изминалата година. Съвсем скоро тя ще представи и новия си модел на iPad.

Резултатите на компанията през следващата седмица се очаква да дадат повече яснота относно това как се развива компанията, а по реакцията на инвеститорите ще се прецени дали ще има потенциал за по-нататъшно поскъпване в краткосрочен план.

Ако акциите запазят забележителния си темп на поскъпване от последните 18 месеца, те биха били 500 долара до октомври и 1000 долара до февруари 2013 година.

Последната цена би означавала пазарна капитализация от около 900 млрд. долара при настоящия брой акции на компанията.

Естествено инвеститорите биха могли да очакват, че след този ръст от последната година и половина и нарастване на компанията е възможно темпа значително да се забави.

Пазарите на опции вече приемат залози за поскъпване на акциите на компанията на нива над 500 долара в следващите няколко години. Така например опцията за подобна цена с падеж януари 2013 година струва 20 долара за контракт.

Казано по друг начин, инвеститор закупил подобна опция, очаква цената на акциите да е над 520 долара през първия месец на 2013 година, за да е на нулата.