Поскъпването на паладия може да продължи тази година, тъй като повишаващите се продажби на автомобили в Китай увеличават търсенето, а доставките от страна на най-големия износител на метала, Русия, могат да паднат на фона на намаляващите запаси, твърди ръководителят на отдела за търговия със суровини на Standard Bank Plc в Япония, цитиран от Bloomberg.

Металът, който се използва в катализаторите на автомобилите, намаляващи замърсяването, може да поскъпне до 1 000 долара за тройунция за първи път от 2001 г. насам, когато цената му скочи до рекордните 1 125 долара за тройунция, според Брус Икемицу, който търгува със суровини повече от 24 години.

Вчера паладият се търгуваше на цена от 808.75 долара за тройунция.

Ценните метали поскъпнаха, след като ЕС спаси Гърция и Португалия , а инвеститорите бяха принудени да търсят по-безопасни активи на фона на слабите валути и напрежението на финансовите пазари.

През миналата година златото поскъпна с 30%, среброто с 83%, платината с 21% а цената на паладия нарасна почти двойно.

"Ръстът в продажбите на автомобили ще увеличи цената на паладия, тъй като автомобилната индустрия е най-големия потребител на метала," заявява Икемицу. "Стабилността на доставките обаче може да бъде нарушена, тъй като запасите от паладий на руското правителство може би са почти изчерпани."

Цената на паладия за незабавна доставка вчера докосна нивото от 823.95 долара за тройунция, което беше най-високото от март 2001 г. Цената на метала, която е нараснала четири пъти през последните два години, продължи да върви нагоре, след като световната икономика излезе от рецесията и промишленото търсене нарасна.

Продажбите на автомобили в Китай ще нараснат с около 10-15% през тази година, след като скочиха с 32% до 18.06 милиона броя през 2010 г., според китайската асоциация на производителите на автомобили.

Доставките на паладий от страна на Русия са се увеличили с 2.1% до 3.71 млн. унции през миналата година, съставлявайки 52% от световното предлагане. От тези 3.71 млн. унции общо 1.01 млн. унции са дошли от запасите на страната.

Предлагането на паладий през миналата година е надхвърлило търсенето с 45 000 унции през миналата.

Продажбите на автомобили също така могат да повишат и цената на платината до 2 000 за тройунция през тази година, според Икемицу. Цената, която днес е около 1 804.38 долара за тройунция, вчера нарасна до 1 829.50 долара, или най-високото ниво от юли 2008 г.

Цената на платината е малко вероятно да падне до под 1 600 долара за тройунция като се има предвид цената за производството на метала в Южна Африка, която е най-големият доставчик в света.