Еврото се понижи спрямо долара, прекъсвайки петдневното си повишение, следствие на подновените опасения, че дълговата криза на стария континент ще се задълбочи.

Единната валута отбеляза спад и спрямо 14 от 16-те основни валути, до голяма степен и в резултат на коментарите на управителя на японската централна банка, че европейските финансови пазари остават нестабилни.

Еврото се понижи до 1.3293 рано тази сутрин, като се търгува на нива близки до посоченото и към момента. На 14 януари еврото регистрира ниво от 1.3457, след повишение от няколко дни.

Ръстът на еврото от миналата седмица с цели 3.7% се определи от редица анализатори, като прекомерно и то бе последвано от „прибиране на печалби".

Японската йена също поскъпна спрямо европейската валута до нива от 110.30, спрямо 110.92 в края на миналата седмица.

Доларът се търгува с минимално изменение спрямо японската йена при 82.90 и му е изключително трудно да преодолее нивото на съпротива при 83 йени за долар.

„Дълговите проблеми на Европа няма да изчезнат", коментира Джозеф Капрузо, стратег в Commonwealth Bank of Australia, най-големият кредитор в Австралия, цитиран от Bloomberg.

Той допълни, че не смята, че финансовите министри на Европа ще се споразумеят за допълнително увеличаване на средствата за подпомагане на затруднената единна икономика.

Гърция загуби последния си инвестиционен рейтинг на 14-ти януари, когато от Fitch Ratings го намалиха с една степен до ниво от BB+, или „junk".