Колективната сума пари, която десетимата в този списък са изпрали е над 50 млрд. долара, повечето от тях така и не са били осъдени, и не са влизали в затвор:

10. Семьон Юдкович Могилевич

Роденият в Украйна Могилевич се смята за най-големия шеф на руската мафия. Един от прякорите му е „умният дон", заради бизнес нюха му.

Той е арестуван в Москва през 2008 по обвинения в укриване на данъци, но руските власти го освободиха след по-малко от година, въпреки че е в топ 10 на най-опасните престъпници в света на ФБР.

Изпрал е над 1 млрд. долара

Наказание: не е осъден

9. Мейер Лански

Лански е известен като бащата на съвременния начин на пране на пари. През 30-те години той е първият, който започва да използва Карибските държави, за да крие пари, които е изпрал чрез казината си в Лас Вегас.

По-късно Лански има безброй банкови сметки с милиони долари в Швейцария, Хонконг, Израел и Южна Америка. Той е експерт в манипулиране на правителства на по-малки държави и официални лица и никога не е бил подвеждан под отговорност.

Изпрал е: около 1 милиард долара.

Наказание: няма

8. Ал Капоне

Капоне е най-прочутият от списъка.

Неговата престъпна организация развива дейност в САЩ през 20-те години, като той натрупва около 100 млн. долара от нелегални дейности, които пере чрез различни свои мпании.

Той действително лежи в затвора в Алкатраз, но не заради рекет, сутеньорство или хазарт, а заради укриване на данъци.

Изпрал е: 1 млрд. долара

Наказание: лежал е 7 години за укриване на данъци

7. Сани Абача

Абача е военен, който става президент на Нигерия през 1993 г. По време на неговия 5-годишен режим, той и семейството му са източили около 3 милиарда паунда от хазната на страната.

Той е на четвърто място в класацията на Transparency International на най-корумпираните лидери в историята.

Умира внезапно през 1998 на 54-годишна възраст и веднага е погребан без аутопсия, което събужда подозрения в убийство, най-вероятно от отравяне.

Изпрал е: около 3 млрд. долара

Наказание: няма

6. Мобуту Сесе Секо

Той бе президент на Демократична република Конго от 1965 до 1997.

Той е на трето място в класацията на Transparency за най-корумпираните лидери в света.

Мобуту е известен с това, че най-редовно наема Конкорд от Air France за полети с лична цел, като например шопинг в Париж. Умира в изгнание в Мароко през 1997 г.

Изпрал е: 5 млрд. долара

Наказания: няма

5. Крал Леополд Втори

През 1885 белгийският крал Леополд е назначен за патриарх и управител на Конго.

Той скоро затворя всички граници на колонията и поема личен контрол над страната, като на практика я превръща в лагер за роби.

В продължение на осем години през 1890-те Конго е най-големият износител на каучук. Кралят тайно изнася всички приходи чрез няколко търговски компании в своя лична сметка. Голяма част от тези пари са били използвани за строителство на сгради в Белгия. През 1907 Белгия анексира Белгийско Конго и се опитва да поправи злините, които Леополд е причинил. По това време населението на страната вече се е стопило наполовина - от 20 милиона на 10 милиона души.

Изпрал е: целия брутен национален продукт на Конго в продължение на 22 години

Наказание: няма

4. Дауд Обрахим

Той е обвинен, че ръководи криминална организация от около 5000 члена в Пакистан, Индия и ОАЕ.

Счита се, че той е поръчителят на бомбените атентати в Мумбай от 1993 и че е изпрал огромни суми пари за Осама бин Ладен.

През 2003 САЩ го обявяват за „глобален терорист".

Изпрал е: между 3 и 5 млрд. долара

Наказание: той се издирва, но никой не знае къде е. Според слуховете се укрива в Пакистан

3. Фердинанд Маркос

Той е адвокат, който заема поста президент на Филипините от 1965 до 1986 г., когато е свален след преврат.

Той е номер 2 в списъка на Transparency на най-корумпираните лидери в света.

За 20-те години на власт е присвоил и изпрал милиарди долари чрез фондове в САЩ, Швейцария и други държави.

Когато семейството бяга от Манила, съпругата му Имелда оставя гардероб-стая с 2 500 чифта скъпи обувки.

Изпрал е: между 5 и 10 млрд. долара

Наказание: През 1989 той умира от сърдечен удар в Хонолулу, където се намира в изгнание, докато чака процеса срещу него.

2. Пабло Ескобар

Счита се, че Ескобар е най-богатият и най-успешен престъпник в историята.

През 1989 той е седмият най-богат човек в света в списъка на Forbes, с лично състояние от 9 млрд. долара.

Започва кариерата си като крадец на коли, а през 70-те години се захваща с кокаин и става най-могъщият наркобарон в света.

Говори се, че тъй като не е можел да депозира парите си в банка, е трябвало да ги държи кеш в складовете си, въпреки че му се е налагало да отписва по 10% на година, като брак, защото плъхове прониквали и унищожавали част от банкнотите.

Изпрал е: между 5 - 10 млрд. долара

Наказание: Преследван от властите, той предлага да се предаде, но само ако може да изживее присъдата си под домашен арест. Заплашва с бомбен атентат, ако не постигне това споразумение. Когато му отказват, ядосан решава да предприеме бомбена атака. Тя е предвидена да избухне близо до правителството, но нещата се объркват и избухва пред книжарница. Загиват 24 души и 73-ма са ранени, много от тях са деца.

Ескобар е застрелян през 1993, докато се опитва да избяга от полицията.

1. Мухамед Сухарто

Той е президент на Индонезия между 1976 - 1998

След оттеглянето му от поста, списание Times публикува статия, в която се казва, че е проследило трафик на суми в размер общо 15 млрд. долара между членове на семейството му в сметки в 11 държави.

Списанието привежда доказателства за това, че по време на 15-годишното си управление той е източил около 73 млрд. долара в пари и активи на държавата. Сухарто е на първо място в класацията на Transparency International на най-корумпираните лидери.

Изпрал е: между 15 и 35 млрд. долара

Наказание: Срещу него са предявени обвинения в корупция, геноцид и други тежки престъпление, но по това време той е вече над 80-годишна възраст и в Индонезия считат, че е прекалено възрастен, за да бъде изправен пред съда. Умира през 2008 г. на 87 г.