Започваме да говорим с всички търговски банки за финансиране на програмата за саниране на сградите. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев.

През юни месец 2011 година програмата ще бъде открита с 600 жилищни сгради.

В България има 720 000 панелки и сгради в лошо състояние, и в тях живеят 3 млн. българи, каза Плевнелиев. Той припомни, че близо половината от тези сгради са в 4 града на страната. Това са София, Пловдив, Варна и Бургас. Властта у нас иска да направят работеща милиардна програма.

Според Плевнелиев тя може да се финансира по 5 различни начина: бъдещи еврофондове, продажбата на въглеродни емисии, Фонд "Козлодуй", държавна политика за даване на данъчни пеференции на хора, които инвестират в енергийна ефективност. "Всичко това на куп за нас и според нас е добре да минава през търговските банки", каза регионалният министър.

Той обясни, че за един блок например, който иска да направи пълна реконструкция на сградата, банката е "един перфектен партньор". Това е така, тъй като тя управлява този процес. Освен банки може да има и други финансиращи структури, стана ясно от думите на Плевнелиев.

"Търсим много и различни междинни звена, които да управляват тези пари", каза той. Така 50% от реконструкцията ще се финансира от Оперативна програма "Регионално развитие", а другите 50% вместо от джоба си, хората биха могли да вземат от банката, като безлихвен кредит.

Интересът на банките, според Плевнелиев е в това, че те ще дават безлихвени, но нулеворискови кредити.

След като МРРБ започне да говори с всички търговски банки, до края на март си е поставило срок да има сглобен механизъм, а април - май конкретни правила, по които ще се работи. Темата за жилищната политика е сред четирите проекта по ОП "Регионално развитие", които според министъра са дълбоко реформно ориентирани към бъдещето на държавата.

Той припомни, че ведомството си е поставило за цел до 2013 г. да бъде договорено, разплатено и изпълнено на 100 % всичко по програмата. Според него обаче все още е рано е да се говори за абсорбиране на средства през 2012 г. в случай на реблокиране на средства от други държави. Заместникът му Лиляна Павлова каза, че България дори си поставя целта да усвои допълнителен ресурс по програмата.

Източник: БГНЕС