Toshiba и Tokyo Electric Power ще си сътрудничат с японското правителство за построяването в България на един от най-големите заводи за слънчева енергия в света, се казва в публикация на японския ежедневник Nikkei, цитирана от AFP.

Заводът ще бъде построен в Ямбол до март 2012 г. и ще струва 100 млрд. йени (1.2 млрд. долара), според Nikkei.

Като член на ЕС България трябва бързо да увеличи производството на енергия от възобновяеми източници, за да намали емисиите на въглероден диоксид. От ЕС имат за цел намаляване на въглеродните емисии с 20% до 2020 г., в сравнение с 1990 г.

Използвайки японската технология, България ще се стреми да достигне 16% дял на електроенергията, произведена от възобновяеми източници към 2020 г., в сравнение с около 7% в момента, според публикацията.

Toshiba, Tokyo Electric, японската компания Itochu и държавната Innovation Network Corp. of Japan ще създадат смесено предприятие, като ще инвестират общо около 50 млрд. йени.

CEZ Group, която е седмата най-голяма електрическа компания в Европа, също ще вземе участие в смесеното предприятие, като ще предостави 20 млрд. йени.

Японският министър на икономиката и промишлеността Банри Кайеда и министърът на икономиката на България Трайчо Трайков ще постигнат споразумение в подкрепа на консорциума на среща в началото на следващата седмица, според Nikkei.

"Вярно е, че Toshiba извършва различни дейности за добиването на слънчева енергия," е заявил говорител на Toshiba. "Не можем обаче да коментираме конкретен проект и все още нищо не е решено."

Заводът ще започне да работи с производствен капацитет от около 50 000 киловата. Капацитетът постепенно ще бъде увеличен до 250 000 киловата за пет години, според Nikkei.