Съединените щати държат световния рекорд по брой на затворници с близо 2.3 милиона души, които се намират зад решетките, посочва правозащитната организация Human Rights Watch, като уточнява, че по-строга е системата по отношение на чернокожите, както и че на непълнолетни се издават "екстремни присъди".

За разлика от миналата година в тазгодишния си доклад за състоянието на човешките права по света Human Rights Watch насочва критиките си не толкова към влошаването на положението със защитата на правата човека, а към "провала на страните, които би трябвало да бъдат лидери в това отношение", предупреждава генералният директор на организацията Кенет Рот.

В документа Human Rights Watch заявява, например, че в тази сфера напредъкът на администрацията на президента Барак Обама е твърде слаб и в някои случаи - нулев.

Споменава се, че през изтеклата година в САЩ са били извършени 45 екзекуции, а близо 2600 младежи са получили присъди без право на освобождаване, което няма аналог в света.

По-нататък правозащитната организация отбелязва позитивния случай с Финландия, която е отказала да екстрадира нелегални имигранти, пристигнали от Гърция, след като Белгия беше осъдена от Европейския съд по правата на човека за експулсирането на афганистанец, търсещ убежище.

Демократичните държави и институции начело с ООН и ЕС демонстрират прекалена "плахост" и дори безразличие по отношение на репресивните правителства в ущърб на човешките права, се подчертава по-нататък в годишния доклад на Human Rights Watch.

Източник: БГНЕС