Хонконг е най-скъпото място за купуване на жилище в света поради недостига на имоти на пазара, показва проучване на британската компания Savills Plc, пише Bloomberg.

В Хонконг е с 55% по-скъпо в сравнение с Лондон, според индекс, публикуван от компанията, който сравнява британската столица с други градове. Москва е със 7.4% по-скъпа от Лондон, а Ню Йорк е с 15% по-евтин.

Цените на жилищата в Хонконг вървят нагоре заради рекордно ниските лихви по кредитите, липсата на нови жилища и наплива на купувачи от Китай според Savills. Цените на имотите там са скочили с над 55% от началото на 2009 г. до сега, според индекс на хонконгския имотен брокер Centaline Property Agency Ltd.

"Цените ще продължат да нарастват в следващите 12 до 18 месеца," смятат анализатори.

През ноември правителството на Хонконг засили борбата за ограничаване на инфлацията с въвеждането на допълнителни данъци и мерки. Административният управител на Хонконг Доналд Цанг обеща да осигури още земя за построяването на 20 000 жилища годишно и вдигна имотните данъци, за да възпира спекулантите.

Според анализаторите обаче Хонконг се опитва да охлади пазара, но не се справя много добре.

Индексът Hang Seng Property, който следи представянето на акциите на седемте най-големи строителни предприемача в града, е нараснал със 76% от началото на 2009 г., след като беше паднал до четиригодишен минимум по време на кредитната криза.

За проучването си от Savills са използвали данни за това колко би трябвало един служител на дадена компания да заплати, за да се премести във всеки от четирите най-скъпи града в света. Индексът отразява стойността на жилищата на един главен изпълнителен директор, двама директори и четирима административни служители. Изчисленията се базират на цената на квадратен фут за всеки тип имот, който седмината купувачи биха закупили.

Един офис служител ще заплати еквивалента на около 659 британски паунда (1 050) долара на кв. фут за жилище в Хонконг, което е със 76% повече в сравнение с негов колега в Лондон, според Savills.

Общо 75% от новата земя в Хонконг е в така наречените Нови територии, което увеличава недостига на имоти в търсени райони като Хонконг Айлънд, където има само 2 400 жилища.

Хонконг е лидер и в сегмента на най-скъпите имоти според Savills. Жилище в луксозния квартал The Peak, където има само 500 домове, може да се продаде на цена от 6 353 паунда за кв. фут. Това е почти два пъти в сравнение с цената на подобно жилище в престижни квартали на Лондон като Мейфеър и Найтсбридж.

1 кв. фут = 0.09 кв. м.