Испанското социалистическо правителство се очаква да утвърди днес увеличаването на пенсионната възраст от 65 на 67 години, след като вчера постигна споразумение със синдикатите, противопоставящи се на реформата и заплашващи със стачка, предадоха Ройтерс и Франс прес.

Испанският премиер Хосе Луис Родригес Сапатеро и профсъюзите постигнаха вчера историческо споразумение по най-спорните въпроси, които блокираха преговорите за пенсионната реформа. Това е огромна стъпка към постигането на целта на правителството да получи подкрепа за своите реформи, коментира испанският вестник „Ел Паис". Министърът на труда Валериано Гомес уточни, че реформата ще влезе в сила постепенно между 2013 и 2027 година.

Мадрид се надява по този начин да намали натиска на финансовите пазари. Реформата няма да се отрази на бюджета преди 2015 г., но тя бележи още една стъпка по пътя на преструктурирането на икономиката на страната с най-голяма безработица в еврозоната и слаби перспективи за икономически растеж, отбелязва Ройтерс.

Същевременно официалната статистика в Испания обяви, че безработицата в страната е достигнала най-високи нива за последните 13 години в края на 2010 г. Това е и най-високата безработица в индустриализираните страни, предаде АФП.

Данните са лоши новини за икономиката на Испания, която се бори да спечели доверието на финансовите пазари и да избегне затъването в дългова криза, ударила Гърция и Ирландия и застрашаваща Португалия.

През последната четвърт на 2010 г. 121 900 испанци са загубили работата си, с което общият брой на безработните в страната достигна 4.697 млн. души. Безработицата в Испания расте непрекъснато от 2007 г. насам, а след спукването на балона на недвижимите имоти през 2008 г. икономиката на страната затъна в дълбока рецесия.

Последните данни показва, че безработицата в Испания е нараснала до 20.33%.

Източник: БТА