Икономическата и финансова прогноза за 2011 година е малко по-оптимистична, но не съвсем. Анализът бе направен от народния представител на Коалиция за България и бивш финансов министър Пламен Орешарски на пресконференция в Бургас.

Поне на този етап индикаторите са такива, а старите европейски икономики още от миналата година са нямали отрицателен растеж, посочи той. „Очакваме, че тази година ще се установи един по-умерен растеж, а много се надявам да бъде и по-устойчив", каза Орешарски.

Във връзка с влиянието отвън върху нашата икономика очакванията са да продължи усетилото се и през миналата година външно търсене, което да действа благоприятно, коментира бившият министър като прогнозира малък растеж около 2 % за тази година.

Все пак той не пропусна да отбележи, че през последните две години нашата икономика се е представила по-зле в сравнение с темповете на развитие, които е имала преди това. По думите му причините за това са обективни и субективни, както и допуснатото преохлаждане на икономиката от страна на правителството през 2009 година, което е било в резултат на лошото целеполагане, което по-късно е поправено.

Във връзка с обявеното от ЕК прекратяване на процедурата за свръхдефицит, Орешарски каза, че това е в резултат на планирания бюджетен дефицит от страна на правителството. Той посочи, че се надява правителството да изпълни този план, тъй като миналата година това не се случи. Планираният и гласуван дефицит е бил нулев, но впоследствие е надминал 3

„Най-хубавото нещо в бюджета за тази година е, че дефицитът е под 3 % и май с това се изчерпват хубавите неща. Големият недостатък е липсата на политики в която и да е сфера. По отношение на приходната част не са необходими големи анализи и сравнения, за да се забележи, че приходите са доста по-ниски от едно по-оптимално равнище", каза Орешарски.

Той сравни бюджетите за 2008 и 2011. По думите на Орешарски сметките показват, че през 2008 година 38 на сто от БВП е събран от приходите е бюджета, а през тази е планирано да се съберат приходи, които са 31 % БВП. „Позволявам си такова сравнение, защото данъчната система е същата, няма съществени изменения на данъци, които биха влияли, а напротив имаме увеличение на някои ставки, като на цигарите, горивата, въведени са малки нови данъци като данък върху застрахователните премии. Имаме определена неизвестност при местните приходи и най-вероятно ще има леко увеличение на имуществените данъци, но с колко точно зависи от всеки Общински съвет.

Изчислението за данъка в туризма показва, че той по-скоро ще има неутрален ефект. Правя тези уговорки, защото ако ме попитате защо са по-ниски приходите и аз не мога да ви отговоря защо са по-ниски. Това е въпрос на който всички не можем да си дадем отговор, наблюдавайки пазара на цигари и на горива.

Жалкото е, че ако се върнете година назад, ще видите колко много упреци са отправени към старото правителство как не си събира приходите, как цъфти контрабандата. На този фон с озадачение наблюдаваме новите цифри - по-висок БВП в номинален израз и по-малко приходи и то осезаемо", каза Орешарски.

По думите на Пламен Орешарски осезаемо е влошена общата бизнес среда и това най-ярко се вижда по срива в местните и чужди инвестиции. Според него през 2010 година надали чуждите инвестиции ще надвишат 1 млрд. лв., докато през периода 2005 - 2009 година те са били средно 6.5 млрд. лв. По думите му обаче на властите ще им е все по-трудно да намират виновници за това.

На въпрос за това как едно обикновено българско семейство с фиксирани доходи от заплати би се чувствало през следващата година, финансовият експерт каза, че прогнозите му в тази връзка са по-скоро песимистични. Като цяло фиксираните доходи като заплати и пенсии са замразени, доходите са същите, а същевременно цените на продуктите на пазара не са същите, като тази година се очаква и малко по-висока инфлация, като една от основните причини е, че като цяло светът е излязъл от кризата - цените на базови продукти са се повишили.

Помолен за коментар относно изкупуването на външния дълг на България и за това дали сделката е била добра и ли не, Пламен Орешарски каза, че още през 2002 година е заявявал, че сделката с дълга е изключително лоша и ще нанесе големи загуби на държавата. „Най-много мразя израза „Казах ли ви", допълни още депутатът и каза, че според него докладът на „Индъстри уотч" е професионално написан и точен.

Източник: Фокус