Народните представители от Комисията по бюджет и финанси гласуваха на второ четене допълнително средства в размер на 4.277 млн. лв. за Комисията за финансов надзор (КФН) за следващата година, предаде Агенция Фокус. Искането за увеличението на средствата бе направено от Делян Добрев от ГЕРБ, който го обоснова с факта, че в ЕС се създават четири нови надзорни органи, а 1.3 млн. лв. са таксите само за членство на България в тях. Тези средства не са предвидени в бюджета за 2011 г., гласуван на първо четете.

Друг представен аргумент са ниските средни заплати в КФН - 1 573 лв. е средната заплата в Комисията за защита на конкуренцията, а 1 100 лв. в КФН, каза Добрев. Според него това влошавало качеството на работа в комисията. Освен това по думите му 92 % от компютрите и хардуера в КФН са напълно амортизирани и това трябва да се промени.

Председателят на КФН Стоян Мавродиев обясни, че за 2007 и 2008 г. бюджетите на КФН са с около 2 млн. лв. по-високи от този през 2010 г. Той посочи, че в КФН ще бъдат създадени три нови звена.

„Задължени сме да изградим административен капацитет и да създадем три нови звена - едното от които за оценка на системния риск, второто за защита на потребителите и третото за юристи по международно право", каза Мавродиев.

През 2011 г. очакваме 7.4 млн. лв. неданъчни приходи, посочи още Стоян Мавродиев. Ако не бъдат осигурени достатъчно средства за КФН, би имало рисковете пред финансовата система. Заради липса на капацитет може да се създадат потенциални рискове от фалити, например като „Мострой", обясни Мавродиев.

Депутатът от Коалиция за България Пламен Орешарски подкрепи предложението за увеличаването на средствата за комисията, като каза, че КФН се превръща в много по-важен орган дори и от БНБ, пише още Фокус.

Успоредно с това стана ясно, че 277 от поднадзорните лица не са си платили таксата за общ финансов надзор за 2010 г. към КФН. Общата сума на задълженията им, заедно със законната лихва възлиза на 82 711 лв., е констатирала проверката на Управление „Надзор на инвестиционната дейност", съобщиха от комисията .Спрямо задължените лица ще бъдат предприети мерки по откриване на производства за установяване на изискуеми публични държавни вземания.

Да напомним, че КФН представи проект за неколкократно увеличаване на таксите, след като финансовото министерство предвиди бюджет от 5.3 млн. лв. при поискани 9.6 млн. лв. от страна на комисията, или с 4.3 млн. лв. повече. Последва консултативен съвет със заинтересовани страни, на който беше постигната договорка увеличение да има, но в по-малки проценти, а останалата сума да се потърси от държавата.

Източник: Insurance.bg