Както неведнъж посочвах в предходните технически анализи на SOFIX, нивата от 340-345 (където бе залегнало ключовото ниво от 61.8% на повишение от дъното през 2009-та година до минивърха при ниво малко над 500 пункта) издържаха и оттласнаха индекса нагоре.

Първата цел от 400 пункта бе постигната и в момента е от изключителна важност дали нивото ще бъде трайно преодоляно.

Възможно е тук на посочените нива да видим известна съпротива (освобождаване и прибиране на печалби, след едно задоволително за някои инвеститори повишение от 15%) и консолидация, която може да е подкрепена дори от лек спад и връщане до нива от около 385-390 пункта.

Посочените нива обаче би следвало да издържат и дори да се използват от някои закъснели с връщането си на пазара инвеститори да попълнят своите портфейли.

За затвърждаване, че възходящия тренд е в сила, понижението (ако изобщо има такова) би следвало да е леко и преодоляно в изключително кратки срокове.

Истинското повишение на индекса, ще се случи при трайното връщане на индекса над 400 пункта.

Такова би се приело от институционалните инвеститори като сигнал за изчерпване на низходящия тренд и влизане в позиции на инвеститори, променили своите „мечи очаквания".

Напълно е възможно такова да инициира силно по-нататъшно повишение с първоначална цел от 450 пункта.

Това повишение, ако е начало на нов средносрочен възходящ тренд е напълно логично да се развие в изключително кратки срокове (в рамките на няколко месеца), за да може индексът да се насочи към тестване на следващата важна граница от 500 пункта, където лежи и ключовото ниво на съпротива и постигнатият през изминалата година връх.

* Mатериалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка, или продажба на активи