В понеделник аз имах връчен демарш от страна на Аржентина, Бразилия, Канада и САЩ, които настояваха да ги подкрепим в искането им да бъдат допускани на територията на ЕС фуражи и храни с минимални технически остатъци от ГМО, сподели преди редовното заседание на Министерски съвет земеделският министър Мирослав Найденов.

"Аз казах на представителите на четирите страни, че категорично ще гласувам "против" в Брюксел на Съвета на министрите и няма да подкрепим тази инициатива", заяви Найденов, цитиран от БГНЕС и Фокус.

Днес по предложение на Найденов Министерски съвет за първи път се възползва и наложи предпазна клауза по отношение на ГМО царевица, съобщиха от пресслужбата на правителството.

Става дума за царевицата на "Монсанто" МОН 810. Тя е разрешена в ЕС, но страните-членки имат право едностранно да наложат предпазна клауза.

Шест страни вече са наложили забрана. Това са Унгария, Австрия, Франция, Германия, Гърция и Люксембург и България ще бъде седмата. Досега тази царевица не се е отглеждала на територията на страната.

"Ние сме поели категоричен курс към забрана за отглеждане на такива сортове", обясни Найденов.