Щатските индекси записаха леки повишения в четвъртък, след като председателят на Федералния резерв Бен Бернанке заяви, че централната банка ще продължи с усилията си за стимулиране на икономиката, информира AP.

Бернанке вчера заяви, че от ФЕД очакват състоянието на икономиката да се подобри през тази година, а нивото на инфлацията да остане ниско, въпреки скока в цените на суровините.

Цените на щатските акциите вчера падаха почти през целия ден, след като опасенията около протестите в Египет натежаваха над по-добрите от очакваните икономически новини в САЩ.

Сблъсъците в Египет продължават между поддръжниците и противниците на правителството. Това притеснява някои анализатори за стабилността в Близкия Изток и влиянието върху богатите на петрол страни в региона като Саудитска Арабия.

По-добрите от очакваните продажби за януари на търговците на дребно вчера оскъпиха акции им.

Книжата на Costco Wholesale Corp., Nordstrom Inc. и Gap Inc. поскъпнаха с по над 4%.

Индексът S&P 500 нарасна с 3.07 пункта, или 0.2% до 1 307.10 пункта. Dow Jones добави 20.29 пункта, или 0.2%, до 12 062.26 пункта. Технологичният Nasdaq се повиши с 4.32 пункта, или 0.2%, до 2 753.88 пункта.

От министерството на труда на САЩ вчера обявиха, че броят на първоначалните молби за помощи при безработица в САЩ е намалял през миналата седмица. Вчера също така стана ясно, че производителността на работниците през декември е нараснала с най-много от 2002 г. насам.

От министерството на труда пък обявиха, че фабричните поръчки са нараснали през декември, което е петото повишение в последните шест месеца.

По-добрите икономически новини свалиха цените на щатските държавни ценни книжа. Доходността на 10-годишните облигации нарасна до 3.55% в сравнение с 3.48% в сряда.