Руската Атомстройекспорт обяви, че има готовност да започне строителството на АЕЦ Белене още през тази година, съобщава РИА Новости.

Както стана ясни вчера единствено условие за това е подписването на цялата контрактна документация. От 2006 г. до сега между страните са подписани 11 допълнения към договора от 2006 г., а в момента се очаква подписването на 12-о допълнение за обема на работа между 2011-2014 г.

„При подписване на необходимата документация, Атомстройекспорт е готов още през текущата година да премине към стадий на активно строителство", се казва в официалното съобщение на руската компания.

„От датата на първото наливане на бетона на първия енергоблок на АЕЦ Белен трябва да минат 59 месеца, а вторият енергоблок ще бъде предаден за експлоатация след още 12 месеца".

Припомняме, че според последната договореност, постигната между България и Русия, цената на проекта бе фиксирана на 6.4 млрд. евро. Смята се, че АЕЦ-а ще изплати цената си след 18.9 години. За сравнение в Русия за рентабилно се приема строителство на проекти, които се изплащат след 20-25 години.