Три стандарта за хляб ще бъдат разработени до месец от Експертен съвет към новата агенция по храните, която официално започва работа днес. Специалистите ще подготвят рецепти за бял, типов и хляб „Добруджа".

В насъщния по стандартите ще има само брашно, мая, вода и сол. Това стана ясно вчера след среща на земеделския министър Мирослав Найденов с браншовите организации на хлебарите. В стандартите със сигурност няма да има добавени стабилизатори и подобрители.

Качеството ще се постига благодарение на стандартизирано брашно, каза изпълнителният директор на Камарата на индустриалните хлебари Николай Тапаров. В момента съдържанието на глутен в брашното не отговаря на изискванията за производство на качествен хляб.

Производителите ще носят отговорност в насъщния направен по стандарт да не се добавя нищо друго освен брашно, вода, сол, мая. На контрол ще подлежат влагата, пепелното съдържание, стабилизаторите и подобрителите.

Освен стандартизация на хляба ще има задължителна регистрация по ДДС за хлебопроизводителите, за да няма скриване на ДДС и драстични разминавания в цените. В момента у нас има регистрирани между 4500 и 4600 хлебопроизводители.

Агенцията по безопасност на храните ще актуализира и регистъра на зърнопроизводителите и мелничарите.

През следващите седмици по инициатива на премиера Бойко Борисов започват масови проверки на зърнобази, мелници и производители на хляб за това дали спазват всички закони.

Инспектори от Българската агенция по безопасност на храните, НАП и Икономическа полиция ще ловят съвместно нарушителите в сектора на храните. В момента около 50% от бранша е в сивия сектор, смята министърът. „Ще бъдем безкомпромисни към нелегалното производство и ще закриваме всички, които не спазват закона." - каза Найденов.

Предстои министър Найденов да се срещне с представители на търговските вериги. Той има намерение да им обясни, че не е възможно те да налагат свои стандарти, защото те са свързани с големи компромиси с качеството.

Ниските цени на храните в търговските вериги са вид измама за потребителите, каза Найденов. Кабинетът прие вчера устройствения правилник на Българската агенция за безопасност на храните, чийто старт се дава официално днес.

Източник: в. Монитор