Щатските индекси приключиха вчерашната сесия разнопосочно, след като председателят на Федералния резерв заяви, че нивото на безработицата може да остане високо няколко години, информира AP. Dow Jones успя да запише седмото си поредно повишение, отчитайки най-дългата си печеливша серия от близо година.

Основните индекси бяха в отрицателна територия през по-голяма част от деня, след като Бен Бернанке, заяви пред членове на Камарата на представителите в Конгреса, че състоянието на икономиката се стабилизира, но компаниите все още не наемат много хора. През миналата седмица от Министерството на труда обявиха, че нивото на безработицата е паднало до 9% през януари.

Цените на щатските държавни ценни книжа нараснаха след изказването на Бернанке. Доходността на 10-годишните облигации падна до 3.66% в сравнение с 3.74% във вторник.

Индексът Dow Jones вчера нарасна с 6.74 пункта, или 0.1%, до 12 239.8 пункта. Индексът има само едно понижение в последните 11 дни, на 28 януари, когато протестите в Египет ескалираха. Dow Jones за последно записа осем поредни повишения през март 2010 г.

Индексът S&P 500 се понижи с 3.69 пункта, или 0.3%, до 1 320.88 пункта. Това е първото му понижение след четири поредни дни на ръст.

Технологичният Nasdaq загуби 7.98 пункта, или 0.3%, до 2 789.07 пункта.

Акциите на American International Group Inc. (AIG) вчера поевтиняха с 3%, след като компанията обяви, че очаква да отчете 4.1 млрд. долара отчисления за четвъртото тримесечие.

Компанията майка на нюйоркската фондова борса NYSE Euronext Inc. пък потвърди, че е в напреднала фаза на преговорите с германската фондова борса Deutsche Boerse за евентуално сливане. При достигане до сделка ще се създаде компания, която ще е 60% собственост на акционерите на Deutsche Boerse и ще има централи във Франкфурт и Ню Йорк. Акциите на NYSE Euronext поскъпнаха с 14% до 38.10 долара.

Нека припомним, че вчера стана ясно, че Лондонската фондова борса е постигнала споразумение за сливане с канадския борсов оператор TMX Group Inc.