Тежките мерки за съкращаване на разходите, които бяха наложени от гръцкото правителство, вече засегнаха някои граждани от най-уязвимата част на обществото. Тези обекти из столицата Атина, предлагащи безплатна храна, напоследък започнаха да никнат като гъби, след като местната православна църква реши да снабдява с продукти нуждаещите се и неспособните да се движат.

Един от тези хора е Йоргос, чиято пенсия не може да смогне на бързо покачващата се инфлация в Гърция. "Когато отида в супермаркета, харча по приблизително 30 евро. Проблемът е, че ако 30 евро стигнат днес, те със сигурност няма да са достатъчни утре. Всеки ден цените растат, защото липсва всякакъв контрол", сподели пред репортери гръцкият пенсионер.

Неотдавна Атина прие мерки за съкращаване на разходите и спасяване икономиката, която през изминалата година бе пред банкрут. В резултат на приетите мерки заплатите и пенсиите бяха понижени. По тази причина Костас днес продава всичко, от което не се нуждае. Той пък се пенсионирал преди близо пет месеца, но до момента не е получил нито стотинка от това, което му се полага като пенсия.

"Не знам кога ще получа парите си. В миналото работех в транспортния сектор, а сега съм принуден да продавам неща на приятелите ми, които просто минават оттук. Стоя тук по цял ден и чакам времето да мине. Ако продам нещо, страхотно, но ако не го направя, оставам гладен", заяви пред камерите гръкът.

Тъй като гърците не се ползват с облагите, с които могат да се похвалят гражданите на западноевропейските страни, много от тях са задължени да разчитат на подкрепата на семействата и близките им, или пък на благотворителните организации. Проблемът обаче е, че в днешно време близо 1/4 от населението на страната наближава прага на бедността.

Източник: БГНЕС