Последните събития в Египет са се отразили сериозно на здравето на Хосни Мубарак, който подаде оставка в петък, и той е в много тежко състояние, твърдят местни и други арабски медии, цитирани от ИТАР-ТАСС.

Според вестник "Ал Масри ал Яум" 82-годишният Мубарак дори е изпаднал в кома.

Изданието се позовава на добре осведомен източник от обкръжението на бившия президент, според когото той получава медицинска помощ в домашни условия и досега не е взето решение за настаняването му в болница.

Според някои медии Хосни Мубарак е изгубил съзнание на няколко пъти, докато било подготвяно последното му обръщение към нацията. Засега няма никакви официални съобщения за състоянието на Мубарак.

Премиерът Ахмед Шафик потвърди, че бившият президент се намира в своята резиденция в курорта Шарм ел Шейх, на брега на Червено море.

Това което знам е, че бившият президент е в Шарм ел Шайх, заяви премиерът на пресконференция в Кайро, с което опроверга слуховете за бягство на Мубарак в чужбина.

Правителствен говорител заяви, че не е постъпило искане за замразяване на авоарите на Мубарак в чужбина, но "ако е необходимо, те ще го сторят", съобщи Ройтерс.

Премиерът заяви също, че Висшият военен съвет ще определи ролята на Омар Сулейман, който беше назначен за вицепрезидент от сваления държавен глава Хосни Мубарак.

Постът на Сулейман е поставен под въпрос откакто Мубарак се оттегли и предаде властта на въоръжените сили, отбелязва агенцията. Мубарак назначи Сулейман за свой заместник на 29 януари.

Началникът на египетското разузнаване стана първия вицепрезидент от 1981 г., когато постът беше овакантен след убийството на тогавашния държавен глава Ануар Садат, а Мубарак, който беше негов заместник, оглави страната, припомня ИТАР-ТАСС.

На 10 февруари, ден преди да се оттегли, президентът Мубарак делегира на Сулейман своите правомощия.

75-годишният Сулейман е смятан за един от най-близките привърженици на бившия президент, затова опозицията, настояваща за пълна смяна на режима, беше крайно недоволна от назначаването му за вицепрезидент.

Източник: БТА