След 18 дни улични протести египетският президент Хосни Мубрак подаде оставка в петък. Властта в Египет сега ще бъде поета от мощния Военен съвет, който обещава да гарантира свободни президентски избори през септември.

Решението на Мубарак да напусне поста след 30 годишно управление беше посрещнато със сълзи от радост и възгласи в прослава на Аллах и викове "Народът свали режима!"

Площад Тахрир се превърна в център на народното недоволството в последните седмици. Опозиционната ислямистка група Мюсюлмански братя приветстваха оставката и благодариха на армията.

Европейският съюз първи реагира на новината. Дипломат номер 1 на съюза баронеса Катрин Аштън призова създаване на демократично правителство.

Изарел изрази надежда, че оставката няма да промени миролюбивите отношения с Египет.

Ислямисткото движение Хизбола поздрави египетския народ с победата му.

Швейцария вече замрази личните авоари на Мубарак в местните банки.

По време на протестите загинаха 300 души.

Мубарак подаде оставката след напрегнати часове, в които напрежението по улиците на Египет ескалира. Това стана след като в четвъртък той заяви, че ще предава властта постепенно до септември. Малко преди вицепрезидентът Сюлейман да огласи решението за оставката, Мубарак напусна Кайро и отиде в курорта Шарм-ел Шейх. Според източници на Би Би Си до оставката вероятно се е стигнало и след намесата на Съединените щати.

Омар Сулейман, вицепрезидент на Египет обяви: „Поради извънредните обстоятелства, президентът Хосни Мубарак взе решение да подаде оставка и да предаде управлението на страната на Върховния съвет на военните сили".

В краткото си изявление Сулейман не съобщи дали ще продължи да заема поста, на който беше назначен на 29 януари в опит да бъдат укротени протестиращите. Военните вече обещаха свободни избори през септември. Според някои наблюдатели не е изключено обаче военният съвет, ръководен от военния министър, да помоли настоящото правителство да ръководи за преходен период. Възможно е и да бъде назначен специален комитет.

Това е най-великият ден в живота ми - сподели опозиционният лидер и нобелов лауреат Мохамед ел Барадей. Египет е освободен след десетилетия на репресии - коментира той.

По-рано през деня армията обеща и да отмени извънредното положение, въведено преди 30 години, когато "настоящата ситуация приключи".

Според Би Би Си до вчерашния развой се стигна и след среднощен телефонен разговор на представители на Белия дом с шефове на египетската армия. Съединените щати, които досега бяха твърд съюзник на Египет, са изразили дълбокото си разочарование от поведението на Мубарак.

Египетската армия започна сутринта разчистването на барикадите и бодливата тел около площад Тахрир в Кайро – епицентър на бунта, който свали президента Хосни Мубарак.

Най-напред военните се заеха да премахнат барикадите, издигнати от страната на Египетския национален музей откъм северния вход на площада. Армията извлича също останките от изгорели коли - следи от сблъсъците, противопоставили в разгара на бунта силите, подкрепящи Мубарак, и участниците в протестите, които настояваха за оставката му.

В помощ на армията се включиха и цивилни, които мият площада. Армейските танкове, които препречваха улиците, водещи до площад Тахрир, освободиха достъпа, оттегляйки се встрани. Няколко хиляди възторжени египтяни тази сутрин са все още на площада, приветствайки "Ден Първи без Мубарак".

Източник: БНТ/БГНЕС