Йената и доларът регистрираха понижение спрямо повечето основни валута в очакване на данни за щатското индустриално производство и европейското доверие. Очакванията на инвеститорите са за повишение и при двата показателя.

Йената поевтиня към двуседмичен минимум спрямо еврото по време на азиатската търговия, в следствие на очакванията за възстановяване на световната икономика.

Паундът се повиши за трети пореден ден спрямо долара, в следствие на очакванията, че данните за инфлацията ще сигнализират за опасения и евентуално повишение на лихвите в средносрочен план.

Японската валута се понижи до 113.27 йени за евро, спрямо нивата си на търговия от 112.99 късно снощи по време на щатските пазари. На 11 февруари еврото отбеляза ниво от 113.44 йени, което бе най-ниската му стойност от 28 януари.

Йената се понижи спрямо 13 от 16-те основно търгувани валути.

Доларът се понижи до 1.3530 спрямо еврото, от 1.3487 късно снощи. Йената се търгува без съществено изменение спрямо долара при 83.70 йени за долар.

Щатското индустриално производство се очаква да е регистрирало ръст от 0.5% през януари, спрямо декември, повишавайки се за трети пореден месец, сочат средните очаквания на специалистите в Bloomberg.

Индексът на потребителското доверие в еврозоната пък, се очаква да се повиши до минус 11 пункта, спрямо минус 11.2 през януари.

Паундът се доближава до най-високата си стойност спрямо йената от шест месеца насам, в следствие на очакванията потребителските цени в Обединеното кралство да са регистрирали ръст от 4% на годишна база през изминалия месец. Това би било най-ускореното им повишение от ноември 2008-ма година насам.