Kитайската автомобилостроителна компания Build Your Dreams - BYD Co Ltd, която се радва на подкрепата на американския милиардер инвеститора Уорън Бъфет, понижи цените на пет модела с до 20 процента, подхранвайки опасенията, че това би довело до ценова война в по-ниския сегмент на най-големия пазар на автомобили в света, предаде Ройтерс.

BYD отбеляза, че понижава цените, за да спечели пазарен дял, но според анализаторите мярката е в отговор на слабите продажби на компанията през последните няколко месеца. Групата отчете спад от 15 процента на продажбите си през януари спрямо растеж от 16.2 на сто за целия сектор в Китай.

BYD, която продава някои от най-евтините автомобили в страната, намали цените на пет от най-продаваните си модели - Еф 0 (F0), Еф 3 (F3), Еф 3 Ар (F3R) Джи 3 (G3) и Еф 6 (F6) - с 3000 юана (455,8 долара) до 15 000 юана всяка.

Най-големите понижения - от 10.3 до 19.3 на сто - има при модела Джи 3, посочи BYD, като допълни, че се надява първите намаления на цените от няколко години да вдигнат продажбите на Джи 3 и Еф 6 до над 10 000 на месец за всеки от моделите.

Анализаторите твърдят, че и други автомобилопроизводители в Китай могат да последват примера, понижавайки цените на колите в ниските сегменти от пазара.

Тази година акциите на BYD изгубиха близо една пета от стойността си, след като през 2010 година поевтиняха с 40 на сто на фона на по-ниските от очакваното продажби и съмненията, които инвеститорите хвърлиха върху високата оценка за компанията, раздухвана от подкрепата на Бъфет и надеждите, свързани с разработването на електрически автомобили от групата.

През септември Бъфет посети централата и заводите на BYD в Шънчжън, Пекин и Чънду, за да изрази подкрепата си към председателя на управителния съвет Ван Чуан-Фу и неговата компанията, която произвежда автомобили, батерии, соларни панели и системи за съхранение на енергия, припомня Ройтерс.

Източник: БТА