Помните ли анимационния герой чичо Скрудж. Той мразеше Коледа не само, защото този празник прави хората щастливи, а защото приканва към това, което той най-много мрази - да дава.

Не е задължително обаче да асоциираме спестовността само с негативни неща. Някои от най-богатите хора в света са известни със своята пестеливост. Вижте петте най-богати скъперници в света:

Дж. Пол Гети

Основателят на Getty Oil е имал състояние от 2 млрд. долара.

Той имал платен телефон вкъщи и таксувал гостите си, ако искат да направят междуградски разговор.

Когато 16-годишният му внук е отвлечен, той отказал да плати откуп! „Ако платя за единия си внук, ще отвлекат и другите ми внуци." Това е коствало на внука му отрязано ухо. Откупът обаче бил намален от 17 млн. на 3.4 млн. долара, които „му се откъснали от сърцето."

Хети Грийн

Хети Грийн е била най-богатата жена по време на „златарската ера" на 19-ти век. Тя е имала 200 милиона долара. Те идват от наследство от 7.5 млн. долара, които тя умело вложила в облигации.

Била толкова стисната, че я наричали „вещицата от Уолстрийт".

За нея се говори, че когато синът й си счупил крака, тя го завела в клиника за бедни, където било безплатно. Имала само два ката дрехи. В нейната къща нямало топла вода и отопление, като дори се говори, че е миела ръцете си рядко, за да пести вода.

Гери Харви

Австралиецът е известен с това, че е натрупал 870 милиона долара и ревностно ги пази. За него и неговата пестеливост има написана дори книга.

В нея се твърди, че той обмисля покупката на нови обувки два месеца. Един път милионерът се скарал на съпругата си за това, че е купила мандарини от супермаркета, при положение, че имали дръвче в градината.

Известен е и с това, че след като държал реч през Австралийския институт по ценни книжа, свил тефтера от подиума.

Ингвар Кампрад

През 2010 шефът на IKEA е 11-тият най-богат човек в света според сп. Форбс.

В родното му село го наричат „чичо Скрудж" , защото въпреки, че разполага с 23 млрд. долара кара Volvo, купено на старо и винаги лети в икономична класа в самолета.

Според други слухове обаче, това е само имидж и Кампрад в действителност кара Porsche.

Уорън Бъфет

Бъфет е третият най-богат човек в света в момента. Той все още живее в къщата, която е купил през 1958 година за 31 500 долара и сам шофира колата си.

Това, че живее така обаче не означава, че е скъперник в истинския смисъл на думата. Бъфет обеща да остави 99% от парите си за благотворителност след смъртта си.