Иновативността е ключов фактор за успеха на една компания, особено в съвремения високотехнологичен свят в който живеем. Ето и десетте най-иновативни компании според изданието FastCompany.com

1. Apple

Първа позиция е за най-скъпата в света технологична компания и тази с втора по размер пазарна капитализация. През изминалата година компанията заемаше трета позиция. Причината за изкачването до първото място е новия иновативен продукт iPad, който успя да се наложи с изключително бързи темпове.

2. Twitter

Тук изкачването е значително, след като през изминалата година компанията заемаше едва 50-та позиция сред най-иновативните компании.

От 9 600 потребителя на мрежата през 2006-та година, четири милиона през 2008-ма година, днес туитват над 195 милиона потребителя по света.

3. Facebook

Разбира се няма как да говорим за иновативност и да не стане въпрос за най-голямата в света социална мрежа. Тя е с над 600 млн. потребителя в световен мащаб. Компанията губи известни позиции, след като през изминалата година тя заемаше първото място.

През изминалата година базата от потребители на Facebook нарастна с 145%, а по неофициални данни пазарната капитализация на непубличната компания е вече над 50 млрд. долара.

4. Nissan

Компанията прави драстично израстване, след като през изминалата година дори не е влизала в списъка на 50-те най-иновативни такива.

Създаването на първия масов електрически автомобил - с марката Leaf е причината за изкачването на такава челна позиция в класацията.

5. Groupon

Още една компания, която през изминалата година не е попаднала в класацията на най-иновативните компании. Оцелял малък бизнес, който отхвърли няколко оферта за по над милиард долара, съумя да се разрастне до изключително големи размери. Това се определя от специалистите като следващия феномен подобен на eBay.

6. Google

Въпреки, че компанията губи известни позиции от четвъртото си място през изминалата година, тя все още е в топ-пет.

Независимо от редицата иновативни амбиции на компанията, като създаването на управляван от робот автомобил, основният й бизнес все още е интернет търсененто. Компанията непрестанно подобрява своите технологии на търсене.

7. Dawning Information Industry

Компанията попада в топ-десет на най-иновативните компании за изграждането на най-бързия суперкомпютър. През изминалата година тя не е била сред най-иновативните компании в света.

8. Netflix

През изминалата година тя е била на 12-та позиция. Компанията попада в топ-десет поради успеха си да се превърна в такава с пазарна капитализация от 9 млрд. Долара и да се справи с основния си конкурент.

При проведеното си първично публично предлагане тя е била с пазарна капитализация от 288 млн. долара и 857 000 потребителя. Днес тя е с пазарна капитализация от 9.18 млрд. Долара и 20 млн. потребителя.

9. Zynga

Компанията, която създава някои от най-масовите онлайн игри през изминалата година дори не е била в класацията на 50-те най-иновативни копании.

10. Epocrates

Още една нова компания попълва списъка на 10-те най-иновативни компании. Тя помага на лекарите да правят правилни дозировки и изписвания на лекарства само с кликането на няколко бутона. Програмата на компанията се използва от 45% от щатските лекари.