Главният прокурор на Египет е поискал днес да бъдат замразени активите на сваления президент Хосни Мубарак и неговото семейство, предадоха египетски медии, цитирани от световните агенции.

Египетската телевизия съобщи също, че прокурорът е поискал външното министерство в Кайро да се обърне към чуждестранни правителства да замразят активите на Мубарак в чужбина. Мярката се отнася за самия Мубарак, съпругата му, двамата му синове и двете му снахи, предаде АП.

Египетската телеграфна агенция МЕНА цитира вчера юридически представител на бившия президент, според когото клиентът му е подал имотна декларация, като е заявил, че няма активи в чужбина, предаде Ройтерс, на която се позова БТА. Представителят отрече твърденията, че Хосни Мубарак е натрупал огромно състояние, докато е бил на власт.

Египет би искал страните от Европейския съюз да отпишат дълга на страната, но не е отправил официална молба, предадоха Ройтерс и ИТАР-ТАСС, позовавайки се на делегацията на ЕС в Кайро, която цитира египетския министър на финансите Самир Радуан.

Радуан е заявил желанието на египетското правителство вчера на среща с посланика на ЕС в Египет Марко Франко.

"Посланикът се срещна с министъра на финансите и двамата обсъдиха финансовото положение. Анулирането на дълга бе споменато като нещо, което Египет би желал, но не бе отправена официална молба", посочва делегацията на ЕС.

Източник: БТА