Всички знаят коя е най-високата сграда в света. Вижте някои други интересни рекорди на височина:

Най-високата сграда - Бурж Халифа, Дубай

Най-високата сграда в света е висока 828 метра и има 160 етажа. В нея се помещават офиси, 900 частни апартамента, Хотел Армани, фитнес на четири етажа, наблюдателна площадка на 124-ти етаж, ресторант и др.

Най-високата пирамида - Гиза, Египет

Тя се намира на 16 километра от Кайро. Никой не знае кога точно са построени пирамидите в Гиза, но се смята, че е било някъде около 2 600 години преди Христа.

Най-високата пирамида има височина равна на 45-етажна сграда. Тя е била висока около 147 метра, но с времето и корозията се е стопила до 137 метра. Била най-високата постройка на Земята чак до 19-ти век! Площта й е 52 842 кв. метра.

Малките блокове, които я изграждат са с тежест 2 тона, а някои от най-големите достигат до 70 тона. За направата на голямата пирамида са били необходими 2.5 милиона каменни блока. Как древните египтяни са построили такова здание и до днес не е ясно.

Най-високият фонтан - Саудистка Арабия

Намира се в Джеда - пристанищен град в Саудитска Арабия.

Водната струя се изстрелва на 312 метра над Червено море със скорост, която достига до 372 км/час. Това е една от важните спирки на поклонниците по пътя към Мека.

Най-високият мост в света - Милау, Фрамция

Висок 343 м. от основата до върха на най-високия си пилон, Милау е най-високият транспортен мост в света. Той е няколко метра по-висок от Айфеловата кула и 37 м. по-нисък от Емпайър стейт билдинг.

По пътя от Париж за Монпелие се минава по Виадукт Милау, който струва 400 000 милиона евро и е открит официално през декември 2004 г. От моста се разкрива приказна гледка към града.

През 2012 година обаче той може да бъде надминат от мост Балуарте, който се строи в момента в Мексико.

Най-високата църква - Улм, Германия

Тя е висока 161 метра и е била най-високата сграда в света в периода 1890 - 1901, но днес е първенец само между църквите. Катедралата е в готически стил и е била пощадена при бомбардировките по време на Втората световна война. Посетителите могат да изкачат 768-те стъпала до галерията на върха й.

Най-високото дърво - Редуудс, Калифорния

Секвоя (Sequoia sempervirens) в Калифорния, издигаща се на 115.2 метра е най-високото дърво в света. Счита се, че то е на възраст над 2000 години.

Най-високата статуя в света - Китай

Висока е 128 метра и тежи 1000 тона. Изобразява Буда прав върху лотус. Намира се в Лушан, провинция Хенан. За сравнение, Статуята на Свободата в Ню Йорк е висока едва 46 метра.

Най-високото виенско колело - Сингапур

То се издига на 165 метра и едно завъртане отнема 32 минути. Хората стоят в затворени кабини, като една кабина поема 28 души, „тежко въоръжени" с камери и фотоапарати.

Най-високото увеселително влакче - Six Flags, Ню Джърси

Клиентите се издигат на 138 метра височина, след което се спускат надолу по спирала. Влакчето ускорява от нула до 200 километра в час за 3.5 секунди. Докато се спуска надолу, има момент, в който пътниците се чувстват в безтегловност.

Най-високата водна атракция - Pilgrim's Plung, Индиана, САЩ

Най-високата водна атракция се извисява на 41 метра. От тази височина тя спуска 10 души със скорост 80 км/час надолу по водна пързалка под ужасяващ наклон от 45 градуса.

Най-високият язовир - Швейцария

Той се извисява на 285 метра, а водата от него захранва с електричество 400 000 домове. Намира се на два часа път от Алпите. Построен е през 1964 г.

Най-високият водопад - Анхел (Керепакупай меру), Венецуела

Със своите 979 метра, той е 12 пъти по-висок от Ниагара. Никой не е знаел за този водопад до 1933 г., когато американски авиатор прелита над него, докато търси златни мини.