Вероятно февруари ще е поредният месец, който ще донесе ръст за индексите на Българска фондова борса - София. Новата година започна изключително силно за българските инвеститори, а изтеклата седмица бе първата за 2011 г., през която SOFIX записа понижение на седмична база.

Настроенията в началото на февруари бяха противоречиви за развитието на борсата през същия този месец. Анкетираните тогава брокери очакваха труден за прогнозиране пазар, който да се характеризира с рязка смяна на настроенията и евентуална консолидация на индексите. Въпреки всичко, експертите останаха позитивно настроени към перспективите пред БФБ-София.

Какво ни предстои обаче през март? Вероятно този въпрос интересува всеки, който следи БФБ-София и именно на този не лесен въпрос отговор ще се опитат да дадат експерти от капиталовия ни пазар:

Стоян Николов, генерален мениджър, ПФБК

След изтощителната 2010 г. за пръв път през февруари 2011 БФБ-София отбеляза 15% ръст на индексите за 1 месец при умерено добри отчети на публичните дружества за последно тримесечие на миналата година.

Дали този тренд ще се запази и докога, са въпроси, чиито отговори подлежат на много условности, като: засилващ се интерес на местните и чуждестранни институционални инвеститори, които се активизираха през февруари; запазването на положителния тренд на водещите финансови пазари, които категорично оказват влияние на настроенията на родната ни борса; бързо разрешаване на политическия конфликт в Близкия изток, който прерастна в икономически фактор и застрашава излизането от кризата на световно ниво с цени на суровия петрол над 100 щ. д. за барел; осъществяване на всички или поне на част от заявените намерения на българското правителство за приватизация на енергийния и тютюневия сектор, които ще възвърнат позабравения интерес към България от страна на голям и по-широк кръг инвеститори.

Въпреки посочените условности, имаме налице категоричен пример за положителен тренд, който ще се следва през идните няколко седмици, поради доказаното изпробване на корекция с технически характер (прибиране на краткосрочни печалби от спекуланти) от последната седмица на февруари (от 21 февруари до 24 февруари, спад от -5%) и възстановяване на пазарните нива в рамките на една търговска сесия (петък 25-ти февруари, ръст от 3.71%).

Естествено следва да бъдем предпазливи с оглед потенциалните рискове от посочените по-горе външни за нашия пазар фактори, а и отчитайки факта, че БФБ-София е на нива, които могат да бъдат наречени „кръстопът".

Владимир Малчев, инвестиционен консултант и управител, Бул Тренд Брокеридж

Няма съмнение, че след като последните три години бяха доминирани от песимизъм, през последните два месеца настроението на БФБ-София коренно се промени. Възходящият тренд е налице и имаме всички основания да очакваме той да продължи. За съжаление обаче имаме не най-благоприятната международна среда за това.

Кризата в Северна Африка и Близкия изток ще продължи да бъде сред водещите теми и през март, което ще се отрази във висока волатилност на цените на петрола и някои други стоки, чиито котировки са от съществено значение за възстановяването на глобалната икономика. Поради това капиталовите пазари ще продължат да бъдат нервни, още повече, че заради инфлационния натиск ще започнат да се надигат все повече гласове и в Европа, и в САЩ за затягане на монетарната политика, и повишаване на основните лихви.

Последното ще даде началото на първата по-сериозна корекция на световните борси на текущия възходящ тренд.

Именно международната конюнктура през март ще възпре една евентуална атака на нивото от 500 за SOFIX, която иначе би била напълно възможна. Дори и да видим такава смятам, че ще имаме силна съпротива на продавачите около това ниво и един опит няма да бъде достатъчен, за да бъде тя преодоляна.

От друга страна, ниво 400 пункта изглежда повече от стабилно, като дори и на по-високи нива купувачите демонстрират „мускули", поради което като цяло март се очертава консолидационен за родните акции. На местна почва не очаквам новини с ключово значение за пазарните настроения.

Материалът е с аналитично-информационен характер. Написаното не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти!