Еврото понижи стойността си спрямо основните си конкуренти на валутния пазар. Пониженият рейтинг на Гърция и призивите на министерство на финансите на Португалия за спешни европейски мерки, подлагат под съмнение силата на единната валута. Анализатори на Dow Jones отчитат, че на пазара има много дълги позиции в евро преди евентуалното покачване на основната лихва от страна на ЕЦБ. Те виждат възможност за продажба на евро при евентуално покачване над 1.4000 долара с цел 1.3400. Според тях, потенциален катализатор за ръст на долара може да бъде срещата на FED през следващата седмица. Възможно е тогава от FED да дадат сигнал, че икономиката се развива с по-бърза скорост от предварително очакваната.

Според японски дилъри EUR/USD може да падне до 1.38, поради лошите търговски данни от Китай. По-лошите данни за китайската икономика често оказват негативно влияние върху риск апетита на участниците на пазара. Китай неочаквано отчете търговски дефицит за февруари от 7.3 млрд. долара, за разлика от излишъка през януари, който беше 6.45 млрд. долара. Очакванията на анализатори бяха за нов излишък от 3.9 млрд. долара. Данните показват, че вносът към най-голямата азиатска икономика се е увеличил драстично, за сметка на износът, който е основен двигател за икономиката.

„Инвеститорите трябва да се подготвят за евро разочарование", казва главният ръководител на отдел валутни стратегии от френската банка Кредит Агрикол, според който единната валута може да падне спрямо долара до 1.25 нивата до средата на годината. Той добави, че инвеститорите трябва да се замислят, дали наистина е удачно да се купуват евра, на базата праволинейните действия на ЕЦБ.

Европейският съюз е изправен пред "половин изгубено десетилетие" подобно на това, през което премина Япония през 90-те години на миналия век. Това заяви Нобеловият лауреат по икономика Джоузеф Стиглиц, цитиран от агенция "Блумбърг". Той обосновава прогнозата си с правителствените мерки за ограничаване на бюджетния дефицит, които застрашават икономическото възстановяване. Редица европейски правителства се опитват да ограничат дефицитите си, орязвайки публични разходи и вдигайки данъци. В същото време обаче икономиките им тепърва се възстановяват от кризата.

USD/CAD спадна до най-ниско ниво от ноември 2007 г. в 0,9667 от високата цена на петрола и по-бързото възстановяване на канадската икономика. Индексът на цените на нови жилища за януари на месечна база е 0.2%, показателят бе 0.1% за предходния период. Според анализатори на Barclays Capital при задържане под 0.9700, следваща цел ще бъде нивото при 0.9500. За трайна промяна на низходящия тренд от последните седмици, ще може да се говори едва когато двойката се върне над 0.9800.

Централната Банка на Нова Зеландия реши да намали основния лихвен процент с 0.50% до 2.50%. Въпреки това нямаше големи разпродажби на новозеландски долари. Възможно е да има по-голямо движение по време на европейската и американската сесия.

Лошите данни от пазара на труда за Австралия предизвикаха спад в австралийската валута. Икономиката е загубила 10100 работни места през февруари, при очакване за ръст от 21500. Безработицата остава на ниво от 5%.

Днес акцентът за деня пада върху решението на Английската централна банка относно лихвените нива. От САЩ се очакват данните за търговския баланс и молбите за помощи за безработни.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД