Петролът поевтиня през изминалият ден, след като доларът засили позициите си на валутните пазари, но въпреки това фокусът около събитията в Северна Африка се запазва, което рефлектира и върху цената.

След като през целия ден цената на суровината се понижаваше, като тази на американския лек суров петрол се срина близо до психологическите 100 долара за барел, късно вечерта след като стана ясно, че полицията на Саудитска Арабия е открила огън по протестиращите в източната част на страната черното злато бързо възстанови загубите, поскъпвайки с 3 долара до 104.20 долара само за няколко минути.

Въпреки това априлските фючърси отчетоха дневен спад с около 2 долара за барел за американския и 1 долар за сорта Брент, който на този етап се представя по-добре и държи нетрадиционно висока цена. Като причина се изтъкват проблеми с преработването на американския петрол, поради които САЩ са принудени да внасят Брент.

Тази сутрин черното злато отново е под натиск и се разменя на цена от 101.90 - 102.10 долара за барел.

Златото загуби близо 20 долара през изминалият ден. Ценният метал се срина до 1403 долара за тройунция, но по време на американската сесия върна част от загубите и затвори на нивата около 1411/12 долара. Като причина за силния спад се изтъква възобновената паника около европейските дългови пазари. Тази сутрин златото се разменя на нива от 1412/14 долара за унция.

Среброто също регистрира силен спад, до 34.67 долара за унция, след като в началото на седмицата достигна до 36.73 долара и упорито се задържаше на 36 нивото. Тази сутрин среброто се разменя на нива от 35.10/20 долара за унция.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД