Милионерите са по-оптимистично настроени по отношение на икономиката, но за разлика от много от останалите хора, те не харчат целите си заплати за електронни игри или лакомства, пише CNBC.

Вместо това, те са съсредоточени върху това как да запазят парите и как да ги умножат.

Направено наскоро проучване сред богати американци показва какво смятат да правят милионерите с парите си през тази година.

Техните приоритети си остават плащане на задълженията и спестяване на пари. Средностатическото американско семейство с активи за над 1 млн. долара е спестило над 39 000 долара през миналата година и планира да спести същата сума или повече през настоящата година, според проучването на Spectrem Group.

Те, също така, са готови да увеличат залозите си за възстановяването на икономиката. Общо 45% от участниците планират да увеличат инвестициите си на фондовия пазар, показва проучването. Те планират да инвестират най-много в сферите на технологиите (58%), следвани от фармацевтичната индустрия (48%) и здравеопазването (47%).

Златната треска също не е приключила. Общо 45% от участниците в проучването казват, че смятат да инвестират в злато, а 24% обмислят инвестиции в други ценни метали.

Богатите може да заемат позиции, за извличане на ползи от възстановяването на икономиката, но запазват дисциплината на монаси - 81% от участниците казват, че не смятат, че рецесията е приключила, а само 2% се смятат за "агресивни" инвеститори.

Тази дисциплина не важи само за начина, по който харчат парите си, но и за това как живеят живота си и как управляват бизнеса си.

Милионерите разполагат само с 24 часа в денонощието, както и всички нас. Това, което ги различава от нас обаче, е начинът, по който управляват времето си. Докато много хора се връщат от работа и сядат пред телевизора, богатите четат и правят неща, които допринасят за техния успех.

Като тийнейджър в Сиатъл Бил Гейтс се измъквал от къщата на родителите си вечер и през уикендите, за да посещава компютърната лаборатория. До осми клас той вече можел да програмира. Гейтс не прекарва ученическите си години в гледане на телевизия и мечти за това как ще изучава компютърни науки в колежа, а на практика работи с компютри. На фона на всичко това изглежда малко по-логично защо напуска Харвард, за да основе Microsoft - той просто и изпреварва събитията.

В реч в университета Станфорд през 2005 г. основателят на Apple Стив Джобс, обяснява какви са били ежедневните му навици: "Когато бях на 17 години прочетох един цитат, който звучеше горе-долу така: ‘Ако живееш всеки ден, като че ли ти е последен, някой ден със сигурност ще се окажеш прав.' Този цитат ми въздейства и оттогава през последните 33 години всяка сутрин се поглеждам в огледалото и се питам: ‘Ако днес беше последният ден от живота ми, бих ли искал да правя това, което се готвя да направя днес?' И когато отговорът е бил ‘Не' в прекалено много поредни дни, зная, че трябва да променя нещо"

Друг много ефективен навик на богатите е, че те действат решително.

Един от бизнес принципите на милиардера Уорън Бъфет е "Никога не си смучи палеца." Това означава, че в определен момент, човек трябва да спре да мисли и да започне да действа.

В годишното си обръщение към акционерите на Berkshire Hathaway през 1989 г. Бъфет обяснява как е научил урока със смученето на палеца по трудния начин: "Не е грях да пропуснеш голяма възможност когато е извън твоята компетенция. Аз обаче съм подминавал няколко наистина големи покупки, които ми бяха предоставени на поднос и бях напълно способен да разбера. Акционерите на Berkshire, в това число и аз, платиха голяма цена за това смучене на палци."

В определен момент просто трябва да си зададете въпроса: Каквa e ползата ми от седенето на дивана вкъщи?