Общата експозиция на чуждестранните банки към изпадналите в затруднение страни групата PIGS (Португалия, Ирландия, Гърция и Испания) надхвърля 2.5 трлн. долара, след като всички форми на риск бъдат включени, показват последните данни на Банката за международни разплащания (БМР).

При положение, че всички рискове бъдат включени, в това число загуба по деривативни инструменти и кредитни гаранции от различни тип, сумата нараства до 2.51 трлн. долара към септември 2010 г., което е доста над основната сума от 1.76 трлн. долара в трансгранични заеми. Самата стойност на експозицията подчертава систематичните опасности, в случай че ЕС не успее да овладее дълговата криза.

Лидерите на страните от Еврозоната в петък постигнаха съгласие да увеличат кредитния капацитет на Европейския спасителен фонд, но Германия наложи вето на някои предложения за обратно изкупуване на облигации.

От МБР, която играе роля на централна банка на централните банки, съобщават в тримесечния си отчет, че експозицията на Германия към четирите държави е била 569 млрд. долара, докато тези на Франция и Великобритания са 380 млрд. долара и 431 млрд. долара, респективно.

Част от експозицията на Великобритания е от името на клиенти от Близкия Изток и Азия, които банкират през Лондон. Експозицията на Италия е само 81 млрд. долара.

Географията на риска варира значително. Британските банки и техните подразделения имат 225 млрд. долара експозиция в Ирландия и 152 млрд. долара в Испания, но са рискували малко в Португалия и Гърция. Франция е затънала с 92 млрд. долара в Гърция; самата Испания пък има 109 млрд. долара експозиция в Португалия.

Сложната мрежа на кредитиране показва колко трудно е проблемът да бъде ограничен само в една страната.

Американските кредитори са капитулирали през третото тримесечие на 2010 г. намалявайки експозицията си в четирите държави с 8.7%. Вероятно щатските играчи са се възползвали от закупуването на облигации от страна на ЕЦБ, за да продадат и да намалят загубите си.

Според БМР трансграничното кредитиране е нараснало с 650 млрд. долара през третото тримесечие до 31 трлн. долара, но все още е доста под пикът от 36 трлн. долара достигнат преди Великата рецесия .

Базираните във Великобритания банки все още са лидери с 5.69 трлн. долара, следвани от САЩ с 2.92 трлн. долара.