Ирак е готов да внася електроенергия от България, стана ясно по време на официалната визита на външния министър Николай Младенов в Багдад.

Младенов бе приет от премиера на страната Нури Ал Малики. Иракският домакин изрази задоволство от визитата, защото двете държави, които се познават от много години, възстановяват отношенията си, съобщават от българското външно министерство.

"Искам да отдам почит към жертвите на тероризма и ясно да заявя, че усилията на иракското правителство дават плодове", каза Николай Младенов по време на визитата. Българският министър изрази готовност България да подпомогне процеса на реформи в Ирак чрез своята експертиза.

Ирак е готов още днес да сключи договор за доставка на електроенергия за всякакво количество, стана ясно от срещата. Николай Младенов посочи, че в най-кратък срок ще отговори на желанието за сътрудничество в енергетиката и предложи визита на българските министри Трайчо Трайков и Мирослав Найденов. По думите на иракския вицепремиер Шахрастани, иракска делегация е готова да посети веднага България, за да договори закупуването на електроенергия.

Ирак желае също така в най-кратки срокове да възстанови сътрудничеството и в областта на земеделието и иригацията.

Николай Младенов посочи, че България се надява в най-скоро време да открие посолство в Багдад, се казва още в съобщението на МвнР.

Източник: bTV