Международната рейтингова агенция Moody's Investors Service вчера понижи рейтинга на Португалия с две степени до до A3 и обяви, че могат да последват нови понижения като се имат предвид високите лихви по дълга на страната и трудностите, които изпитва с достигането на фискалните си таргети, информира Reuters.

Еврото леко поевтиня след новината, която беше очаквана и беше засенчена до голяма степен ядрената криза в Япония.

Moody's запазва негативната си перспектива по рейтинга на Португалия и според агенцията в следващите 1-2 години е по-вероятно ново понижение, отколкото повишение.

От рейтинговата агенция са притеснение от високите лихви, които правителството на Португалия може да се наложи да плаща, за да получи средства от капиталовите пазари и за отражението на тези високи лихви върху икономиката на страната като цяло.

От Мoody's също така поставят под въпрос доколко успешно правителството ще се справи с постигането на фискалните цели, които си е поставило.

От Moody's посочват несигурността около световната икономика, вероятността от повишаване на лихвите от страна ЕЦБ и нарастващите цени на петрола като препятствия пред страната.

Агенцията обаче признава напредъка на португалските власти в икономическите реформи и особено на трудовия пазар.

От агенцията обявиха, че с това понижение процесът по препразглеждане на рейтинга на Португалия, който започна на 21 декември, приключва. Това също така е и последната от ревизиите на рейтингите на няколко периферни страни от Еврозоната, които започнаха през декември 2010 г. През миналата седмица Moody's понижи рейтинга на Испания и Гърция.