В Първи и Трети блок на АЕЦ "Фукушима 1" е започнало частично разтопяване на ядрата на реакторите при неработеща система за охлаждане. Това следва от направения от експерти на Европейската комисия анализ на обстановката от официални източници в Япония и Международната агенция за атомна енергия и съобщения в медиите, съобщи говорителката на еврокомисаря по енергетиката Марлене Холцнер.

"Към 08.00 часа централноевропейско време, както е указано от японските медии, в реактор номер Едно можем да съдим за частично разтопяване на ядрата на реакторите и методите за охлаждане не са дали резултат. В реактор номер Три също има вероятност охлаждането да е неефективно и вече да има частично разтапяне на ядрото. Появата на дим над Четвърти енергоблок създава отделно безпокойство, защото източникът му е неизвестен," подчерта Холцнер.

ЕС смята, че обстановката на японската АЕЦ е по-тежка отколкото я представят японските власти, отбелязва агенция ИТАР-ТАСС.

В същото време френски агенции по ядрена безопасност изразиха дълбока тревога за сиутацията във "Фукушима-1" и подчертаха, че следващите 48 часа са критични за охлаждане на прътите с отработено ядрено гориво. Според агенциите басейнът, в който се съхранява отработения радиоактивен материал край Четвърти реактор представлява най-голяма опасност на този етап.

Броят на жертвите и на тези, които са в неизвестност, след опустошителното земетресение в Япония вече надвишава 12 хиляди души. Това съобщава японската телевизия Ен Ейч Кей, като се позовава на официални данни.

В същото време Банката на Япония обяви, че отпуска доплънително 62 милиарда долара за успокояване на финансовите пазари след трусовете през последните дни.

Източник: БНР