Щатската банка JP Morgan Chase е започнала да налага такса от 5 долара в Илинойс и 4 долара в Тексас на хората, които не са нейни клиенти и използват банкоматите й, информира WSJ.

JP Morgan не e единствената банка, която е предприела подобна стъпка. Останалите щатски банки също променят политиката си по отношение на банкоматите, с цел повече приходи от такси, които да компенсират загубените поради финансовите регулации приходи от други сфери на банкирането на дребно.

Според WSJ законът за финансовата реформа, известен като „Дод-Франк" ограничава някои от таксите, които банките могат да налагат на клиентите и те компенсират по други начини, опитвайки се да наваксат милиардите долари приходи, които се очаква да бъдат загубени вследствие на новите правила за таксите по овърдрафт и по дебитни карти."

На практика се получава, че въведените регулациите, които имат за цел да помогнат на обикновените хора се обръщат срещу тях.

Банковите такси са огромен бизнес. През миналата година в САЩ банките са генерирали 7.1 млрд. долара от такси за ползване на банкомат, според консултантската компания Oliver Wyman. От тази сума банките са заработили близо 3 млрд. долара от такси, налагани върху техни клиенти, които са използвали банкомати на други банки.