Либия затвори изцяло въздушното си пространство за полети на всички чужди граждански самолети, съобщава Reuters, като се позова на заявление на европейската организация за контрол на въздушното пространство Eurocontrol.

Според представители на организацията, те получили информация от властите на Малта, че службата по управление на въздушното движение на Либия затваря въздушното пространство на страната до „второ нареждане".

Съветът за сигурност на ООН обяви вчера вечерта за обособяването над Либия на безполетни зони, с което да се предотвратят бомбандировките над окупираните от опозицията градове и да се спаси животът на местните жители. До часове Франция, Великобритания, Катар и ОАЕ могат да нанесат въздушни удари по позициите на либийския лидер Муамар Кадафи. Към групата се присъединиха и Норвегия, Дания, а Полша предложи изпращане на транспортни самолети, но без въоръжени сили.

Същевременно се съобщава, че в гр. Мисърата, Либия, се водят боеве. Верните на Кадафи въоръжени сили са започнали офанизива срещу града с 300 000 жители, разположен на 200 км от Триполи.