Инвеститорите, включително и професионалните, рядко са ставали свидетели на подобно волатилно движение при една валутна двойка, подобна на това, което се случи при йената.

След като се понижи изключително бързо в рамките на няколко часа с три йени до нов исторически минимум при 76.25 йени за долар, щатската валута също толкова бързо възстанови две йени от загубата си.

Всъщност, достигането на нов рекорд от йената спрямо долара се предопредели от продажби на доларови активи от страна на японските компании, за покриване на възстановителните работи вследствие на природните бедствия.

Впоследствие се случи нещо още по-странно. Първата съвместна интервенция на страните от Г-7 в полза на долара. Това изстреля долара с нови близо три йени нагоре, отново само в рамките на час.

Интересното е, че интервенцията на индустриално развитите страни се случи в момент, когато и японският и щатският пазар бяха затворени, а търгуваните обеми бяха изключително ниски.

Разликата между офертите, на които купувачите и продавачите бяха склонни да търгуват, или спреда, се разшири до 50 цента моментно, което е изключително нетипично, коментират специалисти от изданието DailyFX.com. Те споделят, че рядко са виждали подобни движения.

Неуверени в това, което се случва, купувачите на долари постепенно изчезнаха от пазара, след силното поскъпване на щатската валута.

Последва това, което се случва най-често след интервенции при йената и силното й поскъпване в рамките на кратък период - а именно - понижение.

След като се повиши почти до 82 йени за един долар, впоследствие йената изгуби голяма част от спечеленото и в крайна сметка приключи седмицата при ниво от 80.60 йени за един щатски долар.

Въпросът, който си задават в момента инвеститорите е "Ще продължи ли международната подкрепа за долара спрямо йената""

Ако последната не се усети в началото на следващата седмица, то съществува риск интервенцията да не постигне желания ефект и доларът отново да стартира своя спад спрямо японската валута и да падне отново под 80 йени за долар.

При трайно желание на международните централни банки обаче, да затвърдят своята позиция и да покажат на пазара, че няма да позволят йената да продължи да поскъпва, е напълно възможно да станем свидетели на нови интервенции на пазара.

Най-удобното време за нови интервенции, най-вероятно ще е когато пазарът е „най-тънък", или казано по друг начин още в ранната сутрин на понеделник.

Валутни новини и анализи четете на Fx1.bg