България не е погасила задълженията си по проекта за петролопровода "Бургас-Александруполис" в рамките на уговорените срокове. Наличните средства за текущите дейности по проекта ще стигнат най-много до месец юни, съобщи вицепрезидентът на "Транснефт" Михаил Барков, предаде РИА Новости.

Дългът на България по проекта, според руската компания, възлиза на 7.3 милиона евро. Крайният срок за плащане бе отлаган на няколко пъти. През февруари акционерите на проекта "Бургас-Александруполис" се договориха България да погаси задълженията си до 20 март.

Вицепрезидентът на Транснефт отбеляза също, че проектната компания "Транс-Болкан пайплайн" ще има средства до май-юни. "Очевидно нито ние, нито Гърция ще плащаме повече", допълни Барков, цитиран от ПРАЙМ-ТАСС.

Въпреки това Русия не планира окончателно да се откаже от проекта, каза още вицепрезидентът на Транснефт. Ако пари от България не дойдат, то проектът ще бъде преведен в така наречения "спящ режим". С други думи компанията ще остане с един офис в Амстердам и с един служител. "Засега е рано да се говори за това", подчерта Барков.

Източник: bTV