Главният изпълнителен директор на Goldman Sachs Group Inc. Лойд Бленкфайн проверява ежедневно печалбата на банката, предпочита гласова поща пред имейл и се обажда изненадващо на членове на борда на директорите във време на пазарна "несигурност", пише Bloomberg.

Показанията на Бленкфайн в процеса за търговия с вътрешна информация срещу хедж-фонд мениджъра Радж Раджаратнам трябваше да покажат как един от тези членове директори, Раджат Гупта, който е бил в борда в периода 2007-2008 г., е изнесъл информация извън банката. Продължилият три часа и половина разпит на Бленкфайн в съда в Манхатън вчера включваше и няколко въпроса за неговия личен живот.

Освен на въпроси относно произхода му Бленкфайн вчера е отговарял и на въпроси, свързани с начина му на управление на банката.

Той е споделил, че проверява печалбите и загубите на банката всеки ден и разчита основно на гласова поща. Когато положението на пазарите е напрегнато, Бленкфайн е заявил, че обича да провежда разговори поотделно с членовете на борда на директорите. В имейл, показан на съдебните заседатели по процеса, Бленкфайн описва тези разговори като "обаждания само за проверка."

Запитан дали чете ежедневно Wall Street Journal, Бленкфайн отговаря "Понякога го правя", като след това бързо добавя "Често го правя, но не винаги."

По-голяма част от свидетелските показания на Бленкфайн вчера са били свързани с разговорите му с Гупта. CEO-то е споделил пред съдебните заседатели, че е уведомил борда на директорите за загубите на банката през октомври 2008 г. (първата загуба в историята й) и за инвестицията от 5 млрд. на Уорън Бъфет в Goldman Sachs приблизително по едно и също време.

Бленкфай също така споделя, че това са били много важни и конфиденциални новини за банката.

Раджаратнам е основна фигура в в най-големия процес за търговия с вътрешна информация срещу хеджфондове в САЩ. Роденият в Шри Ланка паричен мениджър е обвинен в това, че спечелил 45 млн. долара от търговия с акции, използвайки вътрешна информация, подадена му от хора като Гупта. Той отрича обвиненията.