Милиардерът инвеститор Уорън Бъфет предупреди, че би направил много, за да избегне обратното изкупуване на привилегированите акциите на Goldman Sachs, които притежава. Сега изглежда спазва обещанието си, пише CNBC.

Вчера Бъфет се е качил на частен самолет за Южна Корея. "Ще бъда Осама бин Ладен на капитализма. Пътувам към неизвестна дестинация в Азия, където ще търся някоя пещера," се е пошегувал Бъфет. "Щом щатските въоръжени сили не могат да намерят бин Ладен 10 години, нека Goldman Sachs да се опитат да намерят мен."

Бъфет ще бъде в Южна Корея, а след това и в Индия като част от отдавна планувано бизнес посещение.

Компанията на Бъфет Berkshire Hathaway притежава привилегировани акции на Goldman Sachs за 5 млрд. долара, като част от инвестицията, която той направи в банката по време на финансовата криза през 2008 г.

Инвестицията на Бъфет тогава стабилизира пазарните настроения към акциите на Goldman, но струваше доста скъпо на банката.

Goldman плаща 10% дивидент по акциите, или близо 500 млн. долара годишно.

В петък Goldman и други банки получиха одобрение от регулаторните органи да увеличат дивидентите си. В същия ден Бъфет е получил телефонно обаждане от CEO-то на Glodman Sachs Лойд Бленкфайн. "С него се шегуваме за това от доста време, но Лойд ми каза, че времето е настъпило," споделя Бъфет. "Аз му казах, че не разговаря с Уорън Бъфет, а с някой друг и че Уорън Бъфет го няма."

Бъфет отдавна даде да се разбере, че би искал да задържи привилегированите акции възможно най-дълго. Това е съвсем обяснимо предвид факта, че те му носят близо 1.4 млн. долара на ден.